Wilgotne ciasto marmurkowe mocha
- 1 łyżka mocnego espresso (lub 1 lekko czubata łyżka kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody), ostudzone
- 200 g serka philadelphia (lub podobnego)
- 75 g polenty (cornmeal)
- 125 g masła
- 225 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki kakao
lukier espresso:
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka mocnej kawy espresso
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Niewielką foremkę keksową (19 na 9 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Z serka philadelphia odejmujemy 1 łyżkę, którą wykorzystamy później do lukru. Pozostały ser umieszczamy w misce wraz z masłem, polentą, cukrem, jajkami, mąką i sodą.l Ucieramy mikserem, aż składniki będą połączone. Połowę masy przekładamy do innej miski. Do pierwszej miski dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao i ostudzoną kawę. Przekładamy obie masy do przygotowanej foremki, na przemian, po trzy warstwy każdej, lub po jednej łyżce w każdej warstwie na przemian, tak aby tworzyły szachownicę. Mieszamy delikatnie patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy ok 55 minut, lub do momentu, aż ciasto będzie wyrośnięte. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
Przygotowujemy lukier. Przesiany cukier mieszamy z kawą(zaczynamy od 2 łyżeczek, gdyby lukier był za gęsty dodajemy resztę kawy) i serkiem. Mieszamy, aż lukier będzie gładki a następnie rozsmarowujemy go na wierzchu ciasta
Inspiracja z książki Sarah Randell "Weekend baking"
Wygląda świetnie! Czym można zastąpić polentę, której akurat nie posiadam ? Czy możesz coś doradzić ?
OdpowiedzUsuńKaszą manną :)
OdpowiedzUsuńOch !Dziękuję.Tak bardzo podoba mi się to ciasto, że jutro je upiekę.Pozdrawiam, Alicja.
OdpowiedzUsuńMmm, musiało pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi strasznej ochoty na to ciasto:)
OdpowiedzUsuńCudowne to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. :)
muszę kiedyś wypróbować, uwielbiam ciasta z kawowym posmakiem:)
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka ! Zamiast polenty dałam mąkę krupczatkę.
OdpowiedzUsuń