Przejdź do głównej zawartości

Wilgotne ciasto marmurkowe mocha

Pyszne i wilgotne ciasto marmurkowe o smaku kawy. W cieście jest serek kremowy philadelphia i to sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne. Delikatny smak kawy wyczujemy zarówno w samym cieście jak i lukrze, który choć nie jest konieczny, to jednak wspaniale uzupełnia całość. Ciasto można upiec zarówno w keksówce jak i w foremce na babkę. Polecam.






Wilgotne ciasto marmurkowe mocha


  • 1 łyżka mocnego espresso (lub 1 lekko czubata łyżka kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody), ostudzone
  • 200 g serka philadelphia (lub podobnego)
  • 75 g polenty (cornmeal)
  • 125 g masła
  • 225 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki kakao

lukier espresso:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka mocnej kawy espresso


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Niewielką foremkę keksową (19 na 9 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Z serka philadelphia odejmujemy 1 łyżkę, którą wykorzystamy później do lukru. Pozostały ser umieszczamy w misce wraz z masłem, polentą, cukrem, jajkami, mąką i sodą.l Ucieramy mikserem, aż składniki będą połączone. Połowę masy przekładamy do innej miski. Do pierwszej miski dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao i ostudzoną kawę. Przekładamy obie masy do przygotowanej foremki, na przemian, po trzy warstwy każdej, lub po jednej łyżce w każdej warstwie na przemian, tak aby tworzyły szachownicę. Mieszamy delikatnie patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy ok 55 minut, lub do momentu, aż ciasto będzie wyrośnięte. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
Przygotowujemy lukier. Przesiany cukier mieszamy z kawą(zaczynamy od 2 łyżeczek, gdyby lukier był za gęsty dodajemy resztę kawy) i serkiem. Mieszamy, aż lukier będzie gładki a następnie rozsmarowujemy go na wierzchu ciasta


Inspiracja z książki Sarah Randell "Weekend baking"

Komentarze

  1. Wygląda świetnie! Czym można zastąpić polentę, której akurat nie posiadam ? Czy możesz coś doradzić ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Och !Dziękuję.Tak bardzo podoba mi się to ciasto, że jutro je upiekę.Pozdrawiam, Alicja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiało pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi strasznej ochoty na to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne to ciasto! *.*
    Wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę kiedyś wypróbować, uwielbiam ciasta z kawowym posmakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna babeczka ! Zamiast polenty dałam mąkę krupczatkę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…