wtorek, 17 marca 2015

Zupa brokułowa

Zupa krem brokułowa z dodatkiem śmietany podana z grzankami. Bardzo prosta, jednoskładnikowa, z dominującym brokułem wyostrzonym jedynie ząbkiem czosnku. Ekspresowa w wykonaniu. Kiedyś nie przepadałam za takimi zupami, wolałam tradycyjne jarzynowe z mnóstwem pływających warzyw, ale dzisiaj coraz bardziej się do nich przekonuję.





Zupa brokułowa




  • 1 brokuł, pokrojony na różyczki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku, starty 
  • 400 wody lub rosołku
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana do podania


Na patelni rozgrzewamy olej i krótko, ok 1 minuty podsmażamy czosnek, dodajemy brokuły i zalewamy wrzącą wodą lub rosołkiem i gotujemy na niewielkim gazie do miękkości brokuła (ok 10-12 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i rozdrabniamy za pomocą blendera. Podajemy ze śmietaną i pieczywem z tostera

2 komentarze:

  1. Ja takie zupy-kremy uwielbiam, brokułową też akurat często robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna zupka. Muszę sobie zrobić . Pozdrawiam ciepło Ewenko.:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)