Babeczki czekoladowo - serowe z migdałami
- 75 g masła
- 100 g ciemnej czekolady, połamanej
- 150 g serka kremowego typu philadelphia
- 100 g drobnego cukru
- 1 jajko, roztrzepane
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g maki, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść płatków migdałowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papilotkami foremkę do muffin (10 sztuk)
Masło i czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad parującą wodą (lub w rondelku na niewielkim ogniu)
Cukier i serek ubijamy mikserem ok 1 minuty, po czym dodajmy jajko, mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy. Przekładamy do papilotek. Pieczemy ok 25 minut.
Zmodyfikowany przepis z książki F. Ripley "Fay makes it easy"
pyszności :)
OdpowiedzUsuńMuffinki mają to do siebie, ze nigdy długo nie poleżą:) .... pozdrawiam
OdpowiedzUsuń