Ryba w jogurcie po indyjsku
- 600 g filetów z dowolnej białej ryby
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy (mustard powder)
- 3/4 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 3/4 łyżeczki sproszkowanego kuminu
- 1 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki nasion kozieradki (fenugreek)
- 1 zielone chilli, drobno posiekane
- 5 cm kory cynamonu
- 5 zielonych strąków kardamonu
- 3 goździki
- 2 średnie cebule
- 200 ml jogurtu
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub 2 pomidory, pokrojone)
- 3 łyżki rodzynek sułtanek, namoczonych w wodzie
Rybę opłukać, pół łyżeczki soli wymieszać z sokiem z cytryny i tą mieszanką obtoczyć rybę. Zostawić na pół godziny a potem wypłukać.
Sproszkowane przyprawy wymieszać z imbirem i czosnkiem dodać do 100 ml wody i wymieszać. W dużym garnku podgrzać olej, dodać nasiona kozieradki, posiekane chilli, cynamon i kardamon. Po 30 sekundach, dodać goździki, po kolejnych 10 sekundach dodać cebulę i smażyć, aż lekko się zarumieni (ok 10 minut). Uprzednio przygotowaną mieszankę przypraw dodajemy do cebuli i dalej gotujemy, do niemalże całkowitego odparowania wody. Cały czas mieszając kontynuujemy smażenia przez 2 minuty.
Dodajemy 2 łyzki wody i gotujemy jeszcze 1 minutę po czym zalewamy 400 ml wody i podgrzewamy 10 minut.
Zmniejszamy gaz, dodajemy jogurt i mieszamy stale przez ok 3 minuty. Dodajemy cukier, koncentrat lub pomidory i do 200 ml wody oraz 1 łyżeczkę soli i dobrze mieszamy. Dodajemy rybę (w kawałkach) i gotujemy przez 3 minuty, po czym odwracamy ją i gotujemy kolejne 3 minuty. Dodajemy rodzynki i gotujemy, aż ryba będzie ugotowana.
Camellia Panjabi "50 great curries of India"
mmm, ciekawie :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem smaku, rybę jemy często ale takiej wersji jeszcze nie probowałam:)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń