Przejdź do głównej zawartości

Ryba w jogurcie po indyjsku

Ryba w jogurcie po indyjsku to kolejne danie dla miłośników curry. Danie pochodzi z Bengalu i w oryginale zazwyczaj używa się karpia ale dobra będzie każda biała ryba. Mnóstwo aromatycznych przypraw w idealnych proporcjach sprawi, że zwykła ryba sprawi niezwykłe doznania smakowe. Polecam.





Ryba w jogurcie po indyjsku



  • 600 g filetów z dowolnej białej ryby
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy (mustard powder)
  • 3/4 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 3/4 łyżeczki sproszkowanego kuminu
  • 1 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki nasion kozieradki (fenugreek)
  • 1 zielone chilli, drobno posiekane
  • 5 cm kory cynamonu
  • 5 zielonych strąków kardamonu
  • 3 goździki
  • 2 średnie cebule
  • 200 ml jogurtu
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub 2 pomidory, pokrojone)
  • 3 łyżki rodzynek sułtanek, namoczonych w wodzie



Rybę opłukać, pół łyżeczki soli wymieszać z sokiem z cytryny i tą mieszanką obtoczyć rybę. Zostawić na pół godziny a potem wypłukać.
Sproszkowane przyprawy wymieszać z imbirem i czosnkiem dodać do 100 ml wody i wymieszać. W dużym garnku podgrzać olej, dodać nasiona kozieradki, posiekane chilli, cynamon i kardamon. Po 30 sekundach, dodać goździki, po kolejnych 10 sekundach dodać cebulę i smażyć, aż lekko się zarumieni (ok 10 minut). Uprzednio przygotowaną mieszankę przypraw dodajemy do cebuli i dalej gotujemy, do niemalże całkowitego odparowania wody. Cały czas mieszając kontynuujemy smażenia przez 2 minuty.
Dodajemy 2 łyzki wody i gotujemy jeszcze 1 minutę po czym zalewamy 400 ml wody i podgrzewamy 10 minut.
Zmniejszamy gaz, dodajemy jogurt i mieszamy stale przez ok 3 minuty. Dodajemy cukier, koncentrat lub pomidory i do 200 ml wody oraz 1 łyżeczkę soli i dobrze mieszamy. Dodajemy rybę (w kawałkach) i gotujemy przez 3 minuty, po czym odwracamy ją i gotujemy kolejne 3 minuty. Dodajemy rodzynki i gotujemy, aż ryba będzie ugotowana.

Camellia Panjabi "50 great curries of India"

Komentarze

  1. ciekawa jestem smaku, rybę jemy często ale takiej wersji jeszcze nie probowałam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …