Torcik kokosowo - limonkowy
- 40 g śmietanki kokosowej (creamed coconut)
- 140 g masłą
- 175 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 150 g mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i masła szczypta soli
- 40 g wiórków kokosowych
- drobno starta skorka z 1 limonki
masa z serka:
- 225 g serka typu philadelphia
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z limonki
- 40 g płatków kokosowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dno dwóch foremek okrągłych o średnicy 20 cm, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Śmietankę kokosową umieszczamy w misce i lekko ucieramy drewnianą łyżką, by zmiękła. Dodajemy masło oraz cukier i ubijamy, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy po jednym jajku, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, po czym dodajemy wiórki kokosowe i skórkę z limonki. Mieszamy.
Masę przekładamy równomiernie do dwóch foremek i wygładzamy wierzch. Pieczemy w przygotowanym piekarniku przez ok 20 -25 minut, aż ciasta nabiorą złotej barwy (sprawdzamy patyczkiem)
Przygotowujemy masę z serka. Serek, cukier i sok z limonki ubijamy w misce. Jedno ciasto umieszczamy na platerze, smarujemy połową masy serowej, przykrywamy drugim ciastem. Na wierzch wykładamy drugą połowę masy serowej i posypujemy kokosowymi płatkami.
Przepis z książki Lindy Collister "Cakes and bakes form my mother's kitchen"
0mm...pycha! I do tego wyglada tak odswietnie..w sam raz na wielkanocny stol :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny, a te platki sprawiają, że jest niezwykle elegancki:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńAleż ładny, elegancki, no i smak pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuń