Muffiny bananowe z czekoladową polewą
- 100 g masła, miękkiego
- 2 jajka
- 175 g drobnego cukru
- 225 g maki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 2 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
- 50 g łezek czekoladowych
polewa:
- 50 g czekolady rozpuszczonej
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami.
Masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i banany wkładamy do miski i ubijamy aż składniki będą połączone. mieszamy z czekoladowymi łezkami.
Przekładamy ciasto do przygotowanych foremek i pieczemy ok 25 minut, aż będą dobrze wyrośnięte. Wyjmujemy papilotki z muffinami z foremki i pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą używając łyżeczki lub worka cukierniczego.
Przepis z książki Mary Berry & Lucy Young "At home"
jakie pyszności, poproszę jedną do kawy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bananowe muffinki z czekoladą:). Porywam 4, po 1 dla każdego:)
OdpowiedzUsuńMniam, dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuń