Curry z kurczaka z migdałami

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu curry. Mięso z piersi kurczaka w pysznym, aromatycznym, dość łagodnym sosie. Gotową potrawę posypujemy rodzynkami i migdałowymi płatkami. Podajemy z ryżem i dowolną raitą.




Curry z kurczaka z migdałami


  • 2 goździki
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu
  • ziarna z 4 strąków kardamonu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 1/2 cm korzenia imbiru, obranego i startego
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 ml rosołku
  • 150 ml śmietany (single cream)
  • 150 ml jogurtu
  • rodzynki, migdały do posypania


Goździki, ziarna kuminu i ziarna kardamonu rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy garam masala i pieprz cayenne i mieszamy.
Olej podgrzewamy w dużej patelni, dodajemy pokrojone w kostkę piersi i smażymy mieszając kilka minut, aż kurczak będzie przyrumieniony. Wyjmujemy i umieszczamy na papierowym ręczniku.
Do patelni dodajemy cebulę, czosnek, imbir i mieszając od czasu do czasu delikatnie smażymy przez kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy przyprawy, doprawiamy sola i pieprzem i mieszając smażymy jeszcze 1 minutę.
Kurczaka przekładamy z powrotem do patelni. Wlewamy rosołek i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 15 minut, aż kurczak będzie ugotowany.
Mieszamy ze śmietaną i jogurtem, podgrzewamy i doprawiamy.
Curry przekładamy na talerze i posypujemy rodzynkami i migdałami
Inspiracja z przepisu z książki Mary Berry "Kitchen Favourites"

Komentarze