Przejdź do głównej zawartości

Curry z kurczaka z migdałami

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu curry. Mięso z piersi kurczaka w pysznym, aromatycznym, dość łagodnym sosie. Gotową potrawę posypujemy rodzynkami i migdałowymi płatkami. Podajemy z ryżem i dowolną raitą.




Curry z kurczaka z migdałami


  • 2 goździki
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu
  • ziarna z 4 strąków kardamonu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 1/2 cm korzenia imbiru, obranego i startego
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 ml rosołku
  • 150 ml śmietany (single cream)
  • 150 ml jogurtu
  • rodzynki, migdały do posypania


Goździki, ziarna kuminu i ziarna kardamonu rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy garam masala i pieprz cayenne i mieszamy.
Olej podgrzewamy w dużej patelni, dodajemy pokrojone w kostkę piersi i smażymy mieszając kilka minut, aż kurczak będzie przyrumieniony. Wyjmujemy i umieszczamy na papierowym ręczniku.
Do patelni dodajemy cebulę, czosnek, imbir i mieszając od czasu do czasu delikatnie smażymy przez kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy przyprawy, doprawiamy sola i pieprzem i mieszając smażymy jeszcze 1 minutę.
Kurczaka przekładamy z powrotem do patelni. Wlewamy rosołek i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 15 minut, aż kurczak będzie ugotowany.
Mieszamy ze śmietaną i jogurtem, podgrzewamy i doprawiamy.
Curry przekładamy na talerze i posypujemy rodzynkami i migdałami
Inspiracja z przepisu z książki Mary Berry "Kitchen Favourites"

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …