Curry z kurczaka z migdałami
- 2 goździki
- 2 łyżeczki ziaren kuminu
- ziarna z 4 strąków kardamonu
- 1 łyżeczka garam masala
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 1/2 cm korzenia imbiru, obranego i startego
- sól i pieprz do smaku
- 300 ml rosołku
- 150 ml śmietany (single cream)
- 150 ml jogurtu
- rodzynki, migdały do posypania
Goździki, ziarna kuminu i ziarna kardamonu rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy garam masala i pieprz cayenne i mieszamy.
Olej podgrzewamy w dużej patelni, dodajemy pokrojone w kostkę piersi i smażymy mieszając kilka minut, aż kurczak będzie przyrumieniony. Wyjmujemy i umieszczamy na papierowym ręczniku.
Do patelni dodajemy cebulę, czosnek, imbir i mieszając od czasu do czasu delikatnie smażymy przez kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy przyprawy, doprawiamy sola i pieprzem i mieszając smażymy jeszcze 1 minutę.
Kurczaka przekładamy z powrotem do patelni. Wlewamy rosołek i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 15 minut, aż kurczak będzie ugotowany.
Mieszamy ze śmietaną i jogurtem, podgrzewamy i doprawiamy.
Curry przekładamy na talerze i posypujemy rodzynkami i migdałami
Inspiracja z przepisu z książki Mary Berry "Kitchen Favourites"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)