piątek, 25 lipca 2014

Affogato

Affogato - włoski deser, chyba najprostszy z możliwych, łączący ze sobą gorące z chłodnym i słodkie z gorzkim. Gałka lodów waniliowych polana porcją gorącego espresso. U mnie dodatkowo z likierem amaretto, ale i bez niego deser jest świetny. Affogato jest idealne na upały, nasza codzienna kawa espresso z gałką lodów - to jest to! Dla mnie rewelacja!





Affogato


  • 1 kulka lodów waniliowych
  • 1 porcja kawy espresso (ewentualnie 2 łyżki bardzo mocnej kawy)
  • 1 łyżka likieru amaretto

Gałkę lodów wkładamy do filiżanki, dodajemy amaretto. Lody polewamy gorącym espresso.






2 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)