Przejdź do głównej zawartości

Włoskie pulpety w pomidorowym sosie

Delikatne włoskie pulpety z mięsa drobiowego to kolejny pomysł na całoroczny obiad. Do pulpetów można użyć dowolnego mięsa mielonego. Do masy mięsnej dodajemy również startą marchewkę, przez co wzrasta wartość odżywcza potrawy. Całość gotujemy w intensywnym, winno-pomidorowym sosie. Najlepsze z makaronem, ale równie dobrze będą smakować z młodymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree.

Pulpety w pomidorowym sosie



Włoskie pulpety w pomidorowym sosie


  • 500 g chudego mięsa mielonego (u mnie z indyka, ale może być i wieprzowina i wołowina)
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 marchewka, obrana i starta na drobnych oczkach
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • świeżo zmielony pieprz

sos pomidorowy:

  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
  • 400 g puszka pomidorów krojonych
  • 100 ml czerwonego wina lub wody
  • 200 ml zimnej wody

Mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy cebulę, marchewkę, czosnek, oregano sól i dużo zmielonego pieprzu. Rękami wyrabiamy masę i formujemy ok 24 niewielkich kulek.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy kulki przez ok 5 minut, stale przewracając do momentu, aż się lekko zrumienią. Wykładamy na talerz. Przygotowujemy sos. Olej rozgrzewamy i dodajemy cebulę, , smażymy przez ok 4 minuty, po czym dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę.
Dodajemy pomidory, czerwone wino i wodę i delikatnie gotujemy przez 5 minut, często mieszając. Dodajemy mięso, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Po 20 minutach zdejmujemy przykrywkę i kontynuujemy gotowanie przez 15-20 minut, aż sos będzie gęsty. Podajemy gorące, najlepiej z makaronem i warzywami.
Przepis z książki "The Hairy Dieters"

Komentarze

  1. Bardzo lubię pulpety w takiej wersji: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście smażę pulpeciki bez oliwy. Na tłuszczu, który się z nich wytopi. Następnie odkładam je na ręcznik papierowy i odciskam. Do sosu także zmniejszam ilość tłuszczu do jednej łyżeczki, za to podlewam odrobiną wina gdy wrzucam czosnek. Jednak przepis rewelacyjny. Zakochałam się w nim. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…