Przejdź do głównej zawartości

Letnia tarta z owocami

Letnia tarta z owocami. Kruchy spód, potem angielski sponge a w nim lekko zatopione owoce. Dla miłośników kruchego ciasta i owoców. Bardzo prosty i smaczny wypiek na lato. Tarta doskonała na letni wyjazd w plener.





Letnia tarta z owocami



ciasto kruche:
  • 250 g maki
  • 125 g masła, zimnego, pokrojonego w kostki
  • 85 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko

biszkopt:

  • 45 g masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g mąki

nadzienie:

  • 200 g nektarynek, pokrojonych w plasterki
  • garść jagód
  • garść malin
  • 3 łyżki dżemu z moreli, do posmarowania, opcjonalnie




Piekarnik nagrzewamy do 160 st C
Przygotowujemy ciasto kruche.
Mąkę, masło i cukier, mieszamy, aż powstanie kruszonka, dodajemy jajko, łączymy razem w gładką kulę. Przekładamy na lekko umączony blat i rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm i wykładamy do foremki na tartę o wymiarach 23 cm.
Masło i cukier przeznaczone na biszkopt ucieramy, dodajemy jajko i proszek do pieczenia, dalej ubijamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Masę wykładamy na kruchy spód. Na wierzch wykładamy owoce. Pieczemy ok 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce kilka minut.
Dżem umieszczamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy, aż się rozpuści. Smarujemy nim wierzch tarty.
Przepis z książki "Popina book of baking"



Komentarze

  1. Świetnie wygląda ta tarta! :)
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkopt w tarcie? To jak dwa ciasta w jednym :D Podwójna przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda :) najpierw myślałem, że to pizza :P muszę wypróbować takiego połączenia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O to dla mnie, uwielbiam tarty<3

    OdpowiedzUsuń
  5. ale swietny pomysł, spróbuję zrobić twoją tartę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …