Przejdź do głównej zawartości

Letnia tarta z owocami

Letnia tarta z owocami. Kruchy spód, potem angielski sponge a w nim lekko zatopione owoce. Dla miłośników kruchego ciasta i owoców. Bardzo prosty i smaczny wypiek na lato. Tarta doskonała na letni wyjazd w plener.





Letnia tarta z owocami



ciasto kruche:
  • 250 g maki
  • 125 g masła, zimnego, pokrojonego w kostki
  • 85 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko

biszkopt:

  • 45 g masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g mąki

nadzienie:

  • 200 g nektarynek, pokrojonych w plasterki
  • garść jagód
  • garść malin
  • 3 łyżki dżemu z moreli, do posmarowania, opcjonalnie




Piekarnik nagrzewamy do 160 st C
Przygotowujemy ciasto kruche.
Mąkę, masło i cukier, mieszamy, aż powstanie kruszonka, dodajemy jajko, łączymy razem w gładką kulę. Przekładamy na lekko umączony blat i rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm i wykładamy do foremki na tartę o wymiarach 23 cm.
Masło i cukier przeznaczone na biszkopt ucieramy, dodajemy jajko i proszek do pieczenia, dalej ubijamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Masę wykładamy na kruchy spód. Na wierzch wykładamy owoce. Pieczemy ok 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce kilka minut.
Dżem umieszczamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy, aż się rozpuści. Smarujemy nim wierzch tarty.
Przepis z książki "Popina book of baking"



Komentarze

  1. Świetnie wygląda ta tarta! :)
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkopt w tarcie? To jak dwa ciasta w jednym :D Podwójna przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda :) najpierw myślałem, że to pizza :P muszę wypróbować takiego połączenia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O to dla mnie, uwielbiam tarty<3

    OdpowiedzUsuń
  5. ale swietny pomysł, spróbuję zrobić twoją tartę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …