Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczna marchewka z groszkiem

Lubię bardzo tradycyjną marchewkę z groszkiem. Dzisiaj jednak jej całkowicie inna wersja. Bardzo egzotyczna, bardzo aromatyczna, indyjska i niezwykle pyszna! Podałam ją do mięsnego curry i komponowała się z sosem znakomicie, ale sama w sobie była również bardzo smaczna. Podany przepis jest dla dwóch osób i wydaje się jej być sporo, ale przyznaję, że zanim wyłożyłam ją na talerze nie mogłam się oprzeć, by nie wyjadać jej prosto z patelni. Polecam.

Marchewka z groszkiem w stylu azjatyckim



Aromatyczna marchewka z groszkiem


  • 3 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane
  • 1 zielona (u mnie czerwona), drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 cm korzeń imbiru, drobno posiekany
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 mały pomidor, pokrojony
  • 150 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
  • 75 g marchewki pokrojonej w kostkę


Podgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Smażymy ją na bardzo małym ogniu ok 25 minut . Dodajemy groszek, chilli, czosnek i imbir. Smażymy dodatkowe 3 minuty.
Dodajemy kolendrę, kumin i proszek chilli oraz ziarna kuminu i podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Dodajemy 3 łyzki wody i dobrze mieszamy. Kontynuujemy smażenie przez 3 minuty.
Dodajemy pomidora i smażymy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy groszek i marchewkę, dosalamy do smaku, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw (ok 10 minut).
Przepis z książki Camellia Panjabi "50 great curries of India"

Komentarze

  1. Jestem fanką takiej marchewki 'na gęsto'. Wolę ją solo, ale z groszkiem też bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis. Spróbuję. Ta ilość marchewki to chyba nie całkiem się zgadza. Nie powinno jej być 750 g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość marchewki się zgadza, ma być 75 g - jedna średnia marchewka. To przepis dla 2 osób ;)

      Usuń
  3. O, super pomysł! :) Podoba mi się bardzo .:)
    Pozdrowienia serdeczne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…