Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczna marchewka z groszkiem

Lubię bardzo tradycyjną marchewkę z groszkiem. Dzisiaj jednak jej całkowicie inna wersja. Bardzo egzotyczna, bardzo aromatyczna, indyjska i niezwykle pyszna! Podałam ją do mięsnego curry i komponowała się z sosem znakomicie, ale sama w sobie była również bardzo smaczna. Podany przepis jest dla dwóch osób i wydaje się jej być sporo, ale przyznaję, że zanim wyłożyłam ją na talerze nie mogłam się oprzeć, by nie wyjadać jej prosto z patelni. Polecam.

Marchewka z groszkiem w stylu azjatyckim



Aromatyczna marchewka z groszkiem


  • 3 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane
  • 1 zielona (u mnie czerwona), drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 cm korzeń imbiru, drobno posiekany
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 mały pomidor, pokrojony
  • 150 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
  • 75 g marchewki pokrojonej w kostkę


Podgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Smażymy ją na bardzo małym ogniu ok 25 minut . Dodajemy groszek, chilli, czosnek i imbir. Smażymy dodatkowe 3 minuty.
Dodajemy kolendrę, kumin i proszek chilli oraz ziarna kuminu i podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Dodajemy 3 łyzki wody i dobrze mieszamy. Kontynuujemy smażenie przez 3 minuty.
Dodajemy pomidora i smażymy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy groszek i marchewkę, dosalamy do smaku, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw (ok 10 minut).
Przepis z książki Camellia Panjabi "50 great curries of India"

Komentarze

  1. Jestem fanką takiej marchewki 'na gęsto'. Wolę ją solo, ale z groszkiem też bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis. Spróbuję. Ta ilość marchewki to chyba nie całkiem się zgadza. Nie powinno jej być 750 g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość marchewki się zgadza, ma być 75 g - jedna średnia marchewka. To przepis dla 2 osób ;)

      Usuń
  3. O, super pomysł! :) Podoba mi się bardzo .:)
    Pozdrowienia serdeczne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …