Przejdź do głównej zawartości

Ziemniaki pieczone z kurkumą i pieprzem kajeńskim

Ziemniaki posypane mieszanką z kurkumy, czosnku i pieprzu kajeńskiego. Upieczone, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Pyszne. Nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielna przekąska zjedzona na przykład na kolację np z naturalnym jogurtem jako dipem.

Ziemniaki pieczone z kurkumą i pieprzem kajeńskim




Ziemniaki pieczone z kurkumą i pieprzem kajeńskim


  • 600 g młodych ziemniaków, ze skórką, umytych
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony

Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaków, przekładamy do dużej miski. Dodajemy olej i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C, ziemniaki wykładamy na blachę i pieczemy ok 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.



Komentarze

  1. Kocham pieczone ziemniaczki! :) Kurkuma+cayenne- również łączę te przyprawy, tak na wszelki wypadek, by odgonić raka :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko,są boskie. Cały blog jest boski ! Dodaję do obserwowanych i czekam na nowe przepisy ;)

    www.wdziurawymkotle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się cudownie. Takie ostre wydanie może mi podpasować. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pysznie wyglądają te ziemniaczki!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …