Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z jabłkami i mocno cynamonową kruszonką

Bardzo proste ciasto z jabłkami. Jabłka uprzednio lekko podgotowujemy w słodkiej wodzie, przez co ciasto nabiera dodatkowej wilgotności. Ciasto pokochają wielbiciele cynamonu, wierzch - brązowa kruszonka, jest bowiem bardzo mocno cynamonowy. Mięciutkie ciasto, kawałki jabłek i chrupiąca, cynamonowa kruszonka bardzo ze sobą współgrają. Smaczne, wilgotne ciasto z owocami - idealne do herbaty lub kawy.





Ciasto z jabłkami i mocno cynamonową kruszonką


  • 3 średnie jabłka (450 g)
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 60 ml wody
  • 185 g masła, miękkiego
  • 165 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 225 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 180 ml mleka

kruszonka:

  • 110 g mąki
  • 3 łyżki mielonego cynamonu
  • 60 g masła, posiekanego
  • 75 g miałkiego brązowego cukru
  • 2 łyżki wody


Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i cynamon mieszamy, dodajemy masło i łączymy palcami z mąką i cynamonem, dodajemy cukier a potem taką ilość wody, by można było łatwo uformować kulę. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Kwadratową foremkę o boku 23 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kwadraty, po czym na cienkie plastry. Jabłka przekładamy do rondelka, łączymy z 1 łyżką cukru i wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, podgrzewamy, bez przykrycia około 10 minut. Odcedzamy.
W międzyczasie, ucieramy masło i 165 g cukru w misce do białości. Dodajemy po 1 jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy połowę mąki i mleka i mieszamy łyżką, czynność powtarzamy z pozostałą mąką i mlekiem.
Dwie trzecie masy wykładamy do przygotowanej foremki, na wierzchu układamy jabłka a na nie pozostałe ciasto. Wierzch posypujemy startą na grubej tarce cynamonową kruszonką.
Pieczemy ok 50 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wykładamy na kratkę.
Inspiracja z książki "Sweet Old - Fashioned Favourites" wydawnictwa The Australian Women's Weekly

Komentarze

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie! Zjadłabym kawałeczek.:)
    Pozdrawiam CIę serdecznie Ewenko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapachniało mi cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda po prostu pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne to ciasto! ; )
    Uwielbiam takie pomysły!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…