Przejdź do głównej zawartości

Tiramisu

Słynny włoski deser  - tiramisu. Połączenie biszkoptów, sera mascarpone i kawy. Robiłam już wcześniej ten deser, bardziej pracochłonną wersję z uprzednio upieczonym biszkoptem. Tym razem użyłam gotowych biszkoptów, szybciej i jednakowo smacznie. Nasączone kawą biszkopty zanurzone w kremie z sera mascarpone i bitej śmietany smakują obłędnie! Choć miseczka na 4 porcje, to byłabym chyba skłonna zjeść w całości. Pycha!


Włoski deser z biszkoptów, kawy i mascarpone



Tiramisu


  • 300 ml zimnej, mocnej kawy, najlepiej espresso
  • 6 łyżek likieru Amaretto
  • 2 średnie jajka, oddzielone żółtka od białek
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml śmietany double cream (można zastąpić kremówką), ubitej
  • około 30 biszkoptów paluszków (ja zużyłam 24, ilość zależna od użytego naczynia)
  • kakao do posypania


Kawę wlewamy do dużej miski, dodajemy 3 łyżki Amaretto i mieszamy.
Żółtka ubijamy z cukrem w innej misce, przez około 5 minut do białości. Dodajemy mascarpone i ubijamy dokładnie. Delikatnie łączymy z ubitą śmietaną.
Ubijamy białka w trzeciej misce. Szybko łączymy ze śmietanowo-serową mieszanką i dodajemy pozostały likier, starając się, by objętość masy pozostała bez zmian.
Każdy biszkopt moczymy bardzo krótko w kawie (sekundę dosłownie) i wykładamy na dno niewielkiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę masy serowej po czym czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami i masą. Przykrywamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Tuż przed podaniem posypujemy kakao.
Przepis z książki Gino D'Acampo "Fantastico!"

Komentarze

  1. Tiramisu, chyba jedno z najlepszych deserów, jakie mam w swoim kulinarnym repertuarze ;) i przygotowuje je już w zasadzie "z pamięci" ale Twój przepis wydaje mi się podobny do mojego. Aż mi się ochota zrobiła na tą smakową rozpustę, oczywiście z filiżanką mocnej kawy ;P
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, takie tiramisu musi być obłędne! ; )
    Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Ja mam tak samo :) Prawie zawsze 3/4 porcji tiramisu laduje w moim brzuchu :))

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak! o tak! pyyyycha! uwiekliam takie rarytasy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie potrafię się oprzeć... Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam. To najlepszy deser na świecie! Zjadłabym teraz z ogromną przyjemnością.:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszło przepyszne ,świetny przepis , będę zaglądał tu częściej bo kilka przepisów było bardzo dobrych..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …