Przejdź do głównej zawartości

Migdałowe ciasto z owocami

Ciasto, które znikało w błyskawicznym tempie. Z pysznym biszkoptem z dodatkiem mielonych migdałów i zatopionymi w nim owocami. Ja dodałam jabłko, borówki amerykańskie i rodzynki, ale w zależności od sezonu, można owoce wymieniać. Sam biszkopt jest chyba najlepszą częścią ciasta, bo jak wszystkie biszkopty z dodatkiem mielonych migdałów jest pyszny. Polecam.





Migdałowe ciasto z owocami


  • 250 g masła, miękkiego
  • 200 g drobnego cukru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 250 maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jabłko, pokrojone w kostkę
  • 150 g borówki amerykańskiej
  • 60 g rodzynek
  • 30 g cukru demerara



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
Masło i cukier ucieramy do białości. Dodajemy mielone migdały i mieszamy.
Dodajemy stopniowo po 1 jajku , dobrze ucierając po każdym dodaniu.
Dodajemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jabłka, borówki i rodzynki. Mieszamy.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Posypujemy cukrem demerara i pieczemy ok 50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Gdyby wierzch za szybko się przypiekał przykrywamy folia.
Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia kilka minut w foremce po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.




Komentarze

  1. Nie dziwię się, że tak szybko zniknęło, wygląda pysznie: ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione ciasta to takie mokre, ulepkowate :) Ale i takim bym nie pogardziła zwłaszcza, że migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis! ;)))

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto! *.*
    Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Migdałowe ciasta są pyszne. Sama mam jedno jeszcze do opublikowania na blogu, z wiśniami. :)
    Pozdrowionka.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta, a jeszcze o aromacie migdałowym - raj na ziemi!
    Chłonę przepisy od Ciebie, jesteś skarbnicą dobrych smaków :) I pięknych zdjęć!

    Zapraszam do mnie w wolnej chwili - kulinarnie też bywa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …