Przejdź do głównej zawartości

Beef Madras

Bardzo popularne curry - beef Madras. Jak każde curry - pyszne! Wołowina wymaga nieco dłuższego gotowania, ale wołowina gotowana w mieszance indyjskich przypraw to przysłowiowe "niebo w gębie", więc warto trochę poczekać. Najlepsza podana z aromatycznym ryżem i dowolną raitą


Wołowina Madras




Beef Madras


  • 2,5 cm laska cynamonu
  • 10 strąków zielonego kardamonu
  • 8 goździków
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 3-6 suszonych czerwonych papryczek chilli (dałam 1 łyżeczkę pokruszonych chilli)
  • 5 łyżeczek oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w plastry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1-11/4 łyżeczki garam masala
  • sól, do smaku
  • 500 g wołowiny, pokrojonej w kostkę
  • 20 g korzeń imbiru,
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 pomidory
  • 1-5  zielonych papryczek chilli, nakłutych widelcem, opcjonalnie
  • 4 łyżki śmietany do zupy (single cream)
  • garść, pokrojonej, świeżej kolendry

Wszystkie przyprawy i suszoną chilli ucieramy w moździerzu na proszek.
Podgrzewamy olej dodajemy cebulę i smażymy do zrumienienia. Dodajemy przyprawy, sól i odrobinę wody i smażymy ok 1 minuty.
Dodajemy wołowinę i smażymy razem z przyprawami około 6-8 minut na umiarkowanym ogniu. W przypadku, gdy mięso zacznie przywierać do patelni dodajemy odrobinę wody.
W międzyczasie blendujemy imbir, czosnek i pomidory na gładką pastę, dodając odrobinę wody. Pastę dodajemy do patelni razem z zielonym chilli, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy delikatnie gotujemy, aż płyn będzie zredukowany. Sprawdzamy po 10 minutach, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Zwiększamy gaz i smażymy wołowinę, aż wchłonie sos. Podlewamy wodą, tak aby dobrze przykryła mięso, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy, aż mięso będzie miękki (około 1 1/4 godziny).
Odkrywamy przykrywkę, , aby zredukować ilość sosu, dodajemy śmietanę, posiekaną kolendrę, przyprawiamy i podajemy.
Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…