Przejdź do głównej zawartości

Risotto paprykowe

Gdy nie mam pomysłu na obiad,  lodówka świeci pustkami lub nie mam czasu na zbytnie siedzenie w kuchni, to robię risotto. Risotto paprykowe pomimo swojej niewątpliwej prostoty i skromnej ilości składników okazało się być chyba najlepszym jakie w życiu jadłam. Połączenie słodkiej papryki z ostrą papryczką chilli i maślany ryż to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Potrawa wyszła nadspodziewanie dobra. Proste i bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam.

Risotto z czerwoną papryką



  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • 2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 900 ml rosołku 
  • 2 łyżki masła
  • 40 g sera pecorino romano, startego, plus dodatkowo do podania
  • garstka liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku

 Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut, dodajemy papryczkę chilli i paprykę, smażymy dodatkowo kilka minut, dodajemy ryż oraz paprykę w proszku i kurkumę. Chwilę smażymy, mieszając, dolewamy wino i gotujemy, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodajemy około pół szklanki gorącego rosołku i na małym gazie gotujemy, do momentu wchłonięcia płynu przez ryż. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy cały rosołek. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy masło i starty ser, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane liśćmi bazylii i z płatkami sera


Risotto z czerwoną papryką

Komentarze

  1. Ma bardzo ładny kolor, zresztą to, co paprykowe jest dobre, ale powiem Ci, że pokusiłabym się o dodanie papryki mielonej wędzonej- jest genialna i na pewno pasowałaby tu idealnie!: ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na risotto. : )
    Prezentuje się bardzo apetycznie! ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowite risotto :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …