Przejdź do głównej zawartości

Krokiety z soczewicą i pieczarkami

Krokiety bardzo lubię. Dotychczas jadłam w zasadzie tylko krokiety z kapustą i pieczarkami. Krokiety z soczewicą i pieczarkami to mój bardzo udany debiut. Soczewica w połączeniu z podsmażonymi pieczarkami jest pyszna. Obtoczone w jajku i bułce tartej, podsmażone na maśle, z lekko chrupiącą skórką będą bardzo smacznym posiłkiem, na obiad lub kolację. Polecam.





Krokiety z soczewicą i pieczarkami


naleśniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

farsz:

  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 150 g brązowych pieczarek, drobno pokrojonych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko, roztrzepane
  • bułka tarta do obtaczania

Składniki na naleśniki ubijamy w wysokiej misce i odstawiamy na ok pół godziny. Smażymy naleśniki na dobrej patelni lekko nasączonej tłuszczem. Z przepisu wychodzi około 10 naleśników - na krokiety potrzebujemy tylko 6. Możemy oczywiście użyć naleśników z dowolnego, sprawdzonego przepisu.
Przygotowujemy farsz.
Soczewicę zalewamy 1 1/2 szklanki wody, solimy i gotujemy do momentu wchłonięcia wody i powstania puree (ok 20 minut). W międzyczasie, na rozgrzanym maśle smażymy cebulę i pieczarki. Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy pieczarki z cebulą, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Na każdy naleśnik wkładamy farsz i zawijamy tak jak krokiety. Obtaczamy w jajku a potem w bułce tartej i smażymy na maśle.




Komentarze

  1. Bardzo lubię soczewicę, takie krokiety muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te krokiety bez wątpienia pojawią się kiedyś na naszym stole, muszę je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam tylko krokiety z kapusta i grzybami, jednak ta wersja z soczewica podoba mi się sto razy bardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…