Przejdź do głównej zawartości

Krokiety z soczewicą i pieczarkami

Krokiety bardzo lubię. Dotychczas jadłam w zasadzie tylko krokiety z kapustą i pieczarkami. Krokiety z soczewicą i pieczarkami to mój bardzo udany debiut. Soczewica w połączeniu z podsmażonymi pieczarkami jest pyszna. Obtoczone w jajku i bułce tartej, podsmażone na maśle, z lekko chrupiącą skórką będą bardzo smacznym posiłkiem, na obiad lub kolację. Polecam.





Krokiety z soczewicą i pieczarkami


naleśniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

farsz:

  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 150 g brązowych pieczarek, drobno pokrojonych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko, roztrzepane
  • bułka tarta do obtaczania

Składniki na naleśniki ubijamy w wysokiej misce i odstawiamy na ok pół godziny. Smażymy naleśniki na dobrej patelni lekko nasączonej tłuszczem. Z przepisu wychodzi około 10 naleśników - na krokiety potrzebujemy tylko 6. Możemy oczywiście użyć naleśników z dowolnego, sprawdzonego przepisu.
Przygotowujemy farsz.
Soczewicę zalewamy 1 1/2 szklanki wody, solimy i gotujemy do momentu wchłonięcia wody i powstania puree (ok 20 minut). W międzyczasie, na rozgrzanym maśle smażymy cebulę i pieczarki. Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy pieczarki z cebulą, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Na każdy naleśnik wkładamy farsz i zawijamy tak jak krokiety. Obtaczamy w jajku a potem w bułce tartej i smażymy na maśle.




Komentarze

  1. Bardzo lubię soczewicę, takie krokiety muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te krokiety bez wątpienia pojawią się kiedyś na naszym stole, muszę je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam tylko krokiety z kapusta i grzybami, jednak ta wersja z soczewica podoba mi się sto razy bardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …