Przejdź do głównej zawartości

Magdalenki cytrynowe z makiem

Magdalenki to urocze francuskie ciasteczka pieczone w specjalnej foremce. Odkąd zainwestowałam w taką foremkę piekłam magdalenki już kilka razy, bo ich zaletą jest nie tylko specyficzny, wygląd, ale również smak i szybkość wykonania. Kto lubi ucierane ciasta na pewno polubi i magdalenki, puszyste, miękkie ciasteczka o kształcie muszelek, które najlepiej smakują tuż po upieczeniu.

Cytrynowe magdalenki z makiem



Magdalenki cytrynowe z makiem (przepis na ok 24 ciastka)


  • 75 g masła, rozpuszczonego i lekko wystudzonego, plus odrobina do posmarowania foremek
  • 2 łyżki maki do posypania foremek
  • 75 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 75 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)
  • 1 1/2 łyżki maku
  • drobno starta skórka z 1 lub 2 cytryn



Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Foremki do magdalenek smarujemy masłem i posypujemy mąką
Cukier i jajka umieszczamy w dużej misce i ubijamy ok 5 minut, aż masa będzie jasna i gęsta.
Delikatnie przesiewamy mąkę nad masą jajeczną oraz posypujemy makiem i skórką z cytryny. Wlewamy rozpuszczone masło (tuż przy brzegu miski) i za pomocą szpatułki szybko ale delikatnie łączymy składniki.
Masą zapełniamy foremki wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 10 minut lub do momentu aż będą lekko rumiane. Przekładamy na kratkę i studzimy - choć najlepsze są gdy są jeszcze ciepłe.
Przepis z książki "Ultimate Home Cooking" Gordona Ramsay

Komentarze

  1. Wyglądają wspaniale! Chętnie poczęstowałabym się do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podobają mi się! szczególnie dlatego, że to Magdalenki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Napewno wypróbuję przepis :) Wygląda pysznie. Serdecznie zapraszam a zarazem proszę o wspacie dla mojego nowego bloga. Dopiero startuję ale mam tysiąc pomysłów.
    Pozdrawiam
    http://i-love-baking.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…