Przejdź do głównej zawartości

Łosoś z grillowaną czerwoną papryką

Łosoś z grillowaną czerwoną papryką to dość szybki i efektowny sposób na podanie łososia. Łososia zapiekamy krótko w piekarniku, przykrytego kołderką z kremowego serka i grillowanej czerwonej papryki. Po upieczeniu posypujemy jedynie listkami porwanej bazylii i skrapiamy octem balsamicznym. Bardzo smaczna i ładnie wyglądająca ryba. Polecam.





Łosoś z grillowaną czerwoną papryką (przepis na 2 osoby)


  • 1 czerwona papryka
  • 2 filety z łososia
  • 2 czubate łyżeczki serka kremowego typu philadelphia
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • kilka listków bazylii



Nagrzewamy grilla. Papryki dzielimy na pół i pozbawiamy korzonków i gniazd nasiennych umieszczamy na patelni grillowej i grillujemy, aż skórka zacznie się zwęglać. Zsuwamy paprykę do foliowego woreczka, zamykamy i zostawiamy, aż wystygnie. Po wystygnięciu, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paseczki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Łososia umieszczamy w naczyniu lekko nasmarowanym masłem, posypujemy solą i pieprzem, na każdym kawałku rozsmarowujemy po łyżeczce serka. Na wierzch kładziemy pokrojoną paprykę. Zapiekamy ok 15 - 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy bazylią.

Komentarze

  1. Ale to smacznie wygląda :) Cudowne piątkowe danie - ładnie wygląda i jest szybkie do sporządzenia; jak dla mnie idealne, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, bardzo mi się podoba, u ciebie nawet najprostsze dania wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. p.s. ciekawe czy jakby zastąpić bazylię świeżym oregano, paroma listkami, czy by pasowało..?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…