wtorek, 16 czerwca 2015

Kurczak stir-fry

Kurczak stir-fry, to proste, szybkie i smaczne danie, które będzie alternatywą dla przysłowiowego schabowego. Chińszczyzna u mnie co prawda ostatnio bardzo rzadko, na korzyść kuchni indyjskiej, która wiedzie zdecydowany prym, ale z przyjemnością danie zostało zjedzone. Kurczaka można podawać z ryżem. Smakoszom egzotycznych smaków polecam inne dania kuchni chińskiej





Kurczak stir-fry




  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łodyżki szczypiorku, pokrojonego w plasterki
  • 2,5 cm korzeń świeżego imbiru, obranego, startego na tarce
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej "pięć smaków"
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonej suszonej papryczki chilli lub płatków chilli
  • 3 marchewki, cienko pokrojone w plastry
  • 2 papryki, najlepiej czerwona i żółta, bez gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plastry
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry, zmieszanego z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej (lub cornflour)
  • 4 piersi z kurczaka, pokrojone w jednocentymetrowe paski (ilość mięsa można zredukować)


1 łyżkę oleju podgrzewamy w woku lud dużej, głębokiej patelni i dodajemy pokrojony szczypiorek, imbir, przyprawę pięć smaków i chilli, smażymy stale mieszając 1 minutę.
Dodajemy pozostały olej a potem marchewki i paprykę i stale mieszając smażymy na dużym ogniu ok 2-3 minut. Dodajemy sos sojowy, mąkę ziemniaczaną z sherry oraz kurczaka i smażymy stale mieszając 3-4 minuty.
Dodajemy 125 ml wody i stale mieszając smażymy jeszcze 1-2 minuty, aż płyn zacznie się gotować i lekko zgęstnieje.
Przepis Mary Berry z książki "Kitchen Favourites|

2 komentarze:

  1. Lubimy chińszczyznę, choć rzadko się u nas w sumie pojawia:). Bardzo apetyczny kurczak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny kurczak! Wygląda cudownie i założę się, że też tak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)