Kurczak stir-fry
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 łodyżki szczypiorku, pokrojonego w plasterki
- 2,5 cm korzeń świeżego imbiru, obranego, startego na tarce
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej "pięć smaków"
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonej suszonej papryczki chilli lub płatków chilli
- 3 marchewki, cienko pokrojone w plastry
- 2 papryki, najlepiej czerwona i żółta, bez gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plastry
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki wytrawnego sherry, zmieszanego z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej (lub cornflour)
- 4 piersi z kurczaka, pokrojone w jednocentymetrowe paski (ilość mięsa można zredukować)
1 łyżkę oleju podgrzewamy w woku lud dużej, głębokiej patelni i dodajemy pokrojony szczypiorek, imbir, przyprawę pięć smaków i chilli, smażymy stale mieszając 1 minutę.
Dodajemy pozostały olej a potem marchewki i paprykę i stale mieszając smażymy na dużym ogniu ok 2-3 minut. Dodajemy sos sojowy, mąkę ziemniaczaną z sherry oraz kurczaka i smażymy stale mieszając 3-4 minuty.
Dodajemy 125 ml wody i stale mieszając smażymy jeszcze 1-2 minuty, aż płyn zacznie się gotować i lekko zgęstnieje.
Przepis Mary Berry z książki "Kitchen Favourites|
Lubimy chińszczyznę, choć rzadko się u nas w sumie pojawia:). Bardzo apetyczny kurczak:)
OdpowiedzUsuńApetyczny kurczak! Wygląda cudownie i założę się, że też tak smakuje! :)
OdpowiedzUsuń