Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2009

Ciasto pyszne

To ciasto to jedno z moich ulubionych ciast. Zawojowało mną, odkąd pierwszy raz je spróbowałam u przyjaciółki. Od tamtej pory, choć minęło już parę ładnych lat, piekę je systematycznie, wciąż z mocno poplamionej karteluszki z przepisem. Nazwę zostawiam oryginalną, choć może powinno się nazywać przekładaniec orzechowo-budyniowo-wiśniowy, albo coś w tym stylu. Choć do tego akurat egzemplarza dodałam wiśnie ze słoika, to jednak często używam konfitur wiśniowych lub z czarnej porzeczki i wcale a wcale nie umniejsza to smaku ciasta. Jest po prostu pyszne. Z orzechową bezą, lekko nasączonym przez budyniowo-owocową masę biszkoptem. Rozpływa się w ustach. Ciasto idealnie nadaje się na święta lub specjalne okazje.

Ciasto pyszne

I ciasto:

7 jaj5 łyżek mąki pszennej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, dalej ubijając. Potem lekko mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt ok 25 minut w temp 180 st C.

II cias…

Sernik wiedeński

To jeden z dwóch serników wiedeńskich, który niezmiennie piekę od wielu lat, na zmianę z tym sernikiem wiedeńskim z ziemniakami.  Sernik wiedeński z tego przepisu jest moim zdaniem doskonały. Jest tak samo pyszny jak wyżej wymieniony sernik wiedeński z ziemniakami,  choć trochę mniej pracochłonny, bo odpada gotowanie ziemniaków. Jest typowo polskim sernikiem bez ciasta, zwartym, choć kremowym, o świetnie dobranych proporcjach, niezwykle smacznym. Idealny sernik na święta. Z przepisu wychodzi duża blacha, którą oczywiście dzielę na pół, na część bez rodzynek i część z bakaliami:). Przepis pochodzi z broszurki z cyklu Lubię gotować - "Mazurki, serniki, baby"

Przepis na sernik wiedeński
1 kg tłustego sera twarogowego10 jajek300 g masła400 g cukru pudru50 g kaszy manny1 cukier waniliowy2 łyzki rodzynek2 łyzki skórki pomarańczowejszczypta soli
Piekarnik nastawiamy na temp. 180 st C i przygotowujemy dużą blachę( natłuszczamy i wykładamy papierem, ja tym razem użyłam specjalnego pap…

Jaja faszerowane pieczarkami

Jajka mogę jeść pod każdą postacią. Zawsze ilekroć siedzę przy stole zastawionym pysznościami, pierwsze co robię, to sięgam po dania z jajek. Wszelkie w majonezie, faszerowane itp, to moje ulubione przysmaki. Nie inaczej z jajkami faszerowanymi pieczarkami. Są pyszne. Może akurat do tych dodałam trochę za mało majonezu i masa za bardzo stężała, ale i tak były dobre.

Przepis na jaja faszerowane pieczarkami
8 jajek30 dkg pieczarek1 cebulamajonezmasło do smażeniakoperek lub natka pietruszkisól
Gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i mieszamy je z podsmażonymi na maśle drobno pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulką. Dodajemy do tego majonez, koperek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wypełniamy masą białka.


Kruszonka lubelska

Kruszonka lubelska to nic innego jak bardziej luksusowa wersja popularnego pleśniaka. Przepis wzięty od przyjaciółki wieki temu, w pewnych okresach czasu powtarzany do znudzenia, na stałe wszedł do mojego, nie tylko świątecznego, repertuaru. Kruchy spód w kruszonce lubelskiej, ze względu na dużą ilość jajek i masła w stosunku do mąki, jest pysznie maślany. Zamiast dżemu, można użyć bardziej wykwintnych wiśni z syropu, ale niejednokrotnie zastępowałam je cienką warstwą konfitur. Ilekroć piekę tego luksusowego pleśniaka, jest z niesłabnącym uwielbieniem, w szybkim tempie zjadany. Polecam nie tylko amatorom pleśniaka, ale również innych pysznych ciast.

Kruszonka lubelska

200 g masła6 jajek2 szklanki mąki1 3/4 szklanki cukru1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, przygotowujemy prostokątną blachę.
Masło, 6 żółtek, 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy łyżkę…