Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2009

Ciasto czekoladowo-bananowe z kruszonką

Ciasto czekoladowo-bananowe z kruszonką jest fantastyczne! Mam ostatnio smaka na takie "suche" ciasta, choć to, za przyczyną bananów jest bardzo wilgotne(no, ale wilgotne suche są najlepsze:)). I jak poprzednio marudziłam, tak teraz nie mogę się przestać zachwycać. Czekolada, ten charakterystyczny bananowy posmak i rewelacyjna wprost kruszonka(taką właśnie lubię najbardziej i już wiem, że musi być więcej mąki niż cukru;)), która nie tylko dodaje uroku temu ciastu, ale sprawia, że wyczuwając ten charakterystyczny smak, chcemy nim jak najdłużej się delektować. Przepis, znaleziony z potrzeby zagospodarowania mocno dojrzałych bananów znalazłam na tej stronie.


 Ciasto czekoladowo-bananowe z kruszonką

100 g czekolady150 g masła, miękkiego175 g drobnego cukru trzcinowego (golden caster)3 jajka, roztrzepane175 g mąki ze środkiem spulchniającym, lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia25 g kakao2 duże banany, obrane ze skór…

Sernikobrownies z miętą

Bardzo lubię i serniki i browniesi miętę, więc to połączenie wydaje się być idealne dla takich jak ja. Jednak nie do końca się będę zachwycać tym, co mi wyszło, bo albo nie miałam wtedy smaka, albo już jestem tak wybredna jeśli chodzi o brownies, że musi być idealne, a to niestety wyszło mi gniotowate i chyba za mało słodkie było, choć mięta była fantastyczna. Oczywiście nie przeszkodziło to moim domownikom na błyskawiczne skonsumowanie tegosernikobrownies z miętą. Nie marudzili:)


Muffiny czekoladowe z jagodami i białą czekoladą

Fala muffinowa u mnie w kuchni, trwa. Mam nadzieję, że Ci, którzy odwiedzają mojego bloga będą wyrozumiali i nadal będą tu zaglądać:)) Ja zaś dochodzę do muffinowej perfekcji, bo przecież to ćwiczenie czyni mistrza. No i tak się złożyło, że dzisiejsze muffiny czekoladowe z jagodami i białą czekoladą to chyba najpyszniejsze muffiny jakie kiedykolwiek jadłam. Ręka sama wyciągała się po kolejną. Mięciutkie, czekoladowe, orzeźwiająco jagodowe z tym przepysznym akcentem białej czekolady. Pycha.
Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden " The great big cookie book", choć dodatek białej czekolady, to moja inwencja twórcza:)
I w ostatniej chwili zdążyłam dodać jeszcze ten przepis do akcji przygotowywanej przez Olciaky "Jagodowo nam".


Muffiny czekoladowe z jagodami i białą czekoladą

115 g masła75 g czekolady deserowej, pokrojonej200 g (1 szklanka) cukru1 jajko, roztrzepane250 ml maślanki (dałam jogurtu)2 łyżeczki esencji waniliowej275 g (2 1/2 szklanki) mąki1 łyżeczka sody175…

Muffiny czekoladowo-orzechowe

Ostatnio mam fazę na muffinki, co chyba widać na moim blogu a to jeszcze nie koniec, bo w kolejce czeka następny przepis:) No cóż, wygląda na to, że chyba się przekonałam, a może trafiam na coraz lepsze przepisy. Dzisiejsze muffiny czekoladowo-orzechoweto w zasadzie brownies zaklęte w muffinowy kształt. Gdybym je tylko krócej potrzymała w piekarniku, tak ze 20 min, wyszły by klasyczne, wilgotne, gęste brownies, i następnym razem na pewno tak zrobię. Muffiny te są pyszne, tak jak wszystkie brownies zresztą. Bardzo delikatne dotknięcie migdału(ta esencja), orzechy, czekoladowy smak i charakterystyczna dla brownies skorupka....mniam.
Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden "The great big cookie book".



Muffiny czekoladowo-orzechowe

175 g masła, pokrojonego150 g czekolady deserowej225 g (1 szklanka) cukru50 g cukru brązowego(dark brown)4 jajka1 łyżeczka esencji waniliowej1/4 łyżeczki esencji migdałowej75 g (3/4 szklanki) mąki115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
Nast…

Muffiny jagodowe bez tłuszczu

Przedstawiam moje kolejne muffinki. Tym razem są to muffinki jagodowe bez tłuszczu, które upiekłam je w zestawie z poprzednimimuffinami jagodowymi. Choć oba rodzaje są bardzo smaczne, to jednak zdecydowanie wygrały te pięknie wyrośnięte beztłuszczowce. Bardzo, bardzo jagodowe, ze wspaniałym cytrynowym aromatem - bo bądź co bądź, tej cytrynowej skórki jest dość sporo - rozpływające się w ustach. Trochę się bałam tego braku tłuszczu, a zauważyłam, że go nie ma w przepisie dopiero podczas robienia ciasta, no i jest tu sporo proszku do pieczenia, ale absolutnie tego nie czuć. Są pyszne! Niestety zdążyłam zjeść tylko jedną. By doznać więcej smakowych wrażeń muszę wypiek powtórzyć. I chyba nikt nie będzie mi miał tego za złe...Przepis pochodzi z książeczki "Easy to make! Cakes & bakes". To kolejny mój wkład do akcji "Jagodowo nam"


Muffiny jagodowe bez tłuszczu

2 średnie jaja250 ml mleka250 g cukru trzcinowego(golden suger)2 łyżeczki ekstraktu z wanilii350 g mąki4 łyże…

Muffiny jagodowe

Czyżbym powoli zaczynała przekonywać się do muffin? Mam za sobą dwa niedzielne, bardzo udane wypieki, które rozeszły się błyskawicznie. Może to kwestia dobrych przepisów, a może głównego "wsadu", jakim były jagody? Nie wiem. Wiem jedno, na pewno będę ten przepis na muffiny jagodowepowtarzała. Bardzo smaczne, lekkie, miękkie, mocno jagodowe. Dzisiejszy przepis na muffiny jagodowe znalazłam w nieocenionej książce "Everyday cakes & cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly.
Tym przepisem przyłączam się do akcji Jagodowo nam.


Muffiny jagodowe

2 szklanki(300 g) mąki ze środkiem spulchniającym3/4 szklanki(150 g) brązowego cukru1 szklanka(150 g) świeżych lub mrożonych jagód1 jajko, roztrzepane3/4 szklanki(180 ml) maślanki ( użyłam jogurtu naturalnego)1/2 szklanki (125 ml)oleju roślinnego
Piekarnik na stawiamy na temp. 200 st C, natłuszczamy formę do muffin (6 dużych (180ml) lub 12 małych)
Przesiewamy suche składniki do dużej miski, mieszamy z pozostałymi s…