czwartek, 29 kwietnia 2010

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami to jedno z najlepszych polskich dań. Farsz, gotowana kiszona kapusta i podsmażane pieczarki z cebulką, wszystko mocno przyprawione pieprzem, jest bez dwóch zdań pyszny.
Nie mam zbytniego doświadczenia w lepieniu pierogów. Moje kilkakrotne zaledwie próby, nie do końca mnie satysfakcjonowały. Zawsze było coś nie tak z ciastem. A to nie chciało się lepić, a to w czasie gotowania wypływał farsz. Wielki apetyt na pierogi, niemożność kupienia lub goszczenia się nimi u teściowej, wzięły jednak górę na ewentualnym ryzykiem i zdecydowałam, że robię.
Tym razem było inaczej. Ciasto wyszło idealne. Pierogi lepiły się świetnie i smakowały wybornie. Prawie 100 pierogów poszło w dwa dni. Obiecałam domownikom, że raz w miesiącu będę lepić.
Następne będą ruskie:)
Pierogi z kapustą i pieczarkami


Pierogi z kapustą i pieczarkami

farsz:
  • 1,3 kg kapusty kiszonej
  • 700 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 2, 3 suszone grzybki
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • olej
  • pieprz i sól
ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki ciepłej wody(ewentualnie jeszcze dodatkowo)
  • jajko

Kapustę podlewamy woda i zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby i gotujemy do miękkości kapusty.
Pieczarki podsmażmy aż do wygotowania wody. Cebulę pokrojona w kostkę smażymy na oleju. Z ugotowanej kapusty wyjmujemy ziele i liście, grzybki kroimy na drobne kawałki. Dodajemy grzybki, usmażone pieczarki i cebulę do kapusty, dodajemy pieprz, solimy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.

Do mąki dodajemy ciepłą wodę, jajko i zagniatamy ciasto(ja robiłam to hakiem). Dzielimy na części i przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło. Każdą z części rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy krążki i napełniamy je farszem. Partiami wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez kilka minut.

Z podanych składników wychodzi ok 100 pierogów.
Przepis na podstawie przepisu z Wielkiego Żarcia.

Pierogi z kapustą i pieczarkami

6 komentarzy:

  1. ach, jak ja dawno nie jadłam pierogów z takim pysznym farszem!
    ten kapuściany należy do moich osobistych faworytów.
    a lepienie lubię.. bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczarki i kapusta to dla mnie świetne połączenie. I jeszcze w pierogach...Mmm.
    Czasem robię sobie z nimi omleta ;-)

    Ruskie zawsze na pierwszym miejscu w naszym domu!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja uwielbiam pierogi, zwłaszcza z kapuchą i grzybami lub ruskie, mogłabym jeść bez przerwy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo! Rodzina na pewno zadowolona! :) Tak sobie myślę, że nie ma chyba Polaka, który nie lubiłby pierogów.
    Ja bym mogła lepić i lepić...(gdyby tylko czasu było wystarczająco). Lubię i robię to z przyjemnością. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie lubie robic farszu bo jest duzo wody inaczej sie nie da bo sie przypali jak sie gotuje kapuste

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)