Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2011

Krajanka imbirowo-sezamowa

Bardzo lubię krajanki. To ciasta szybkie, bezproblemowe, nieduże a "podzielne", zazwyczaj bardzo smaczne. Taka jest i ta imbirowo-sezamowa krajanka.  Robiłam ją "na szybko", w obecności gości, którzy cierpliwie czekali na efekt końcowy i nie zawiedli się. Krajanka jest pyszna, a jak trafi nam się kawałek z większą ilością kawałków imbiru to możemy mówić już o pełni zadowolenia. No, chyba, że ktoś nie lubi kandyzowanego imbiru...



Krajanka imbirowo-sezamowa
125 g mąki1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka mielonego imbiru1/4 łyżeczki przyprawy do pierników( mixed spice)2 jajka, o temp. pokojowej140 g brązowego cukru(soft brown)125 g masła, rozpuszczonego55 g pokrojonego, skrystalizowanego imbiru50 g ziaren sezamu, prażone (ja nie prażyłam)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia prostokątną foremkę o wymiarach 20 na 30 cm.
Przesianą mąkę, sodę, imbir, przyprawę do piernika i 1/4 łyżeczki soli mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem przez 2 …

Chleb sezamowy

Chleb sezamowy to drożdżowy chleb, który w kształcie przypomina połączone ze sobą bułeczki. Nie jest jednak tak miękki jak bułki, ale poszczególne części bardzo łatwo dają się odrywać. W chlebie sezamowym jest wyraźnie wyczuwalny charakterystyczny smak oleju z prażonego sezamu.



Chleb sezamowy
350 g mąki chlebowej1/2 łyżeczki cukru3/4 łyżeczki soli3/4 łyżeczki drożdży instant1 łyżka oleju z prażonego sezamu225 ml wody o temp pokojowej
1 łyżeczka soli rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody, wystudzone1 łyżka ziaren sezamowych

Mieszamy mąkę, cukier, sól i drożdże w misce. Dodajemy wodę i mieszamy. Wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy przez 8-10 minut gładkie ciasto ( u mnie zagniatał hak). Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Natłuszczamy dużą blaszkę do pieczenia.
Bez zagniatania, dzielimy ciasto na 9 części, układamy je na blaszce tak, aby jedna część ciasta stykała się w połowie z połową drugiej części i tak na zmianę( powstaje tak jakby prawa i le…

Ciasto toffi z orzechami włoskimi

Ciasto toffi z orzechami włoskimi jest dość słodkie, z charakterystycznym smakiem brązowego cukru i chrupiącymi orzechami. Dla mnie troszkę za suche, myślę, że przy krótszym pieczeniu ciasto byłoby wilgotniejsze. Moi goście nie ukrywali jednak zachwytu i ciasto poszło do ostatniego okruszka.




Ciasto toffi z orzechami włoskimi

80 g posiekanych orzechów włoskich, plus 25 g do posypania
175 g masła
250 g jasnego brązowego cukru
3 jajka, roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
175 g mąki samorosnącej (lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
80 g orzechów rozsypujemy na blaszce i prażymy w piekarniku prze 6-8 minut
W rondelku, powoli rozpuszczamy masło i cukier, do momentu, aż cukier się rozpuści(nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i studzimy 5-10 minut.
Stopniowo do masy dodajemy jajka, dobrze ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu. Mieszamy z ekstr…

Ciasto bananowe z makiem

Bananowych ciast ciąg dalszy. Tym razem ciasto bananowe z dodatkiem maku. Co prawda maku jest w nim bardzo malutko, więc nazwa trochę na wyrost, ale można go wyczuć. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował bananowych wypieków to zachęcam do spróbowania. Ciasta bananowe, tak jak i to bananowe z makiem są szybkie i smaczne.
Przepis z książki Eric Lanlard "Home bake"



Ciasto bananowe z makiem

125 g masła, miękkiego
175 g brązowego cukru
2 jajka
300 g mąki
1 łyżeczka sody
150 g mleka
3 średnie, bardzo dojrzałe banany, obrane i rozgniecione
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka maku
75 g orzechów włoskich, pokrojonych
50 g suszonych bananów(ja nie dodałam)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i lekko natłuszczamy keksówkę o wymiarach 25 na 11 cm
Masło i cukier ucieramy, aż będą gładkie. Dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając. Dodajemy połowę przesianej mąki i sodę, dobrze mieszamy. Dodajemy mleko i pozostałą mąkę. Mieszamy.
Dodajemy banany, ekstrakt z wanilii, mak i orzechy. Masę w…

Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową

Są takie chwile, gdy chce się coś słodkiego. Coś ekstremalnie słodkiego. Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową jest idealna na zaspokojenie takiego zapotrzebowania. Gdy znalazłam ten przepis, pewnego deszczowego popołudnia, nie przypuszczałam, że efekt będzie aż tak zadowalający. Jedna taka kostka była wystarczająca. Pysznie karmelowa, z wyraźną kokosową nutą, wykończona czekoladą krajanka. Na chwile zwiększonego zapotrzebowania na słodkie bardzo polecam.




Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową

125 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia90 g wiórek kokosowych115 g drobnego cukru125 g masła, rozpuszczonego
Masa karmelowa:
100 g masła100 g brązowego cukru400 ml mleka skondensowanego słodzonego (condensed milk)2 łyżki złotego syropu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
150 g ciemnej czekolady1 łyżeczka płatków soli morskiej(opcjonalnie)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o bokach 18 na …