Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z czerwonymi jabłkami

Pyszne i efektowne ciasto z czerwonymi jabłkami. Ciasto jest bardzo sprężyste, lekko ziarniste - z moimi ulubionymi mielonymi migdałami, które prawie w całości zastępują mąkę. Bardzo wilgotne i bardzo smaczne a jabłka pełnią w nim również dekoracyjna rolę. Idealne do kawy i herbaty.

Ciasto z czerwonymi jabłkami



Ciasto z czerwonymi jabłkami


  • 150 g masła, bardzo miękkiego
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 150 g mielonych migdałów
  • 50 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 100 ml pełnego mleka
  • 2 czerwone jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plastry
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 150 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę (u mnie 28 cm na 12)
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po trochu jajka, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z mielonymi migdałami, mąką i proszkiem do pieczenia, a  na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mleko. Przekładamy miksturę do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Układamy plastry jabłka na wierzchu (częściowo wbijając je w ciasto).
Pieczemy ok 45 minut. Pozostawiamy w foremce przez 20 minut, po czym wykładamy na kratkę, zdejmujemy papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na plastry.



Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & bakes"

Komentarze

  1. wygląda przepysznie :) chętnie schowałabym się z nim za jakąś szafę i sama zjadła całość :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda z tymi czerwonymi jabłuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest pyszneeeee! Tylko ja coś chyba schrzaniłam bo wyszło mi bardzo wilgotne od masła, ale to nie przeszkadza nam w zjedzeniu! :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) Myślę, że wszystko w porządku, wilgotne ma być :)

      Usuń
  4. czy w miejsce miękkiego masła można dodać masło klarowane? proszę o podpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm, szczerze mówiąc to nie wiem, jednak masło musi być dość długo ucierane z cukrem, przy klarowanym to chyba nie będzie to samo, ale oczywiście zawsze można spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …