Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z szynką i selerem konserwowym

Kolejna sałatka z użyciem selera konserwowego, który jest moim niedawnym kulinarnym odkryciem - sałatka z szynką i selerem konserwowym. Wypróbowuję selera w różnych kombinacjach sałatkowych, ze śledziami, z papryką czy też bardzo podobną z jajkami. W dzisiejszej sałatce oprócz selera i szynki jajka, kukrydza i ananas. Jak w każdej sałatce majonezowej istotnym czynnikiem jest dobrej jakości majonez.

Sałatka z szynką i selerem konserwowym



Sałatka z szynką i selerem konserwowym


  • 1 słoik selera konserwowego, odciśniętego i pokrojonego
  • 200 g szynki prasowanej, pokrojonej w niewielkie paseczki
  • 5 jajek, ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę
  • 7 plastrów ananasa z puszki, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 mała puszka kukurydzy, odciśniętej
  • 2 kopiaste łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 
  • pieprz i sól do smaku

Wszystkie składniki na sałatkę umieszczamy w misce. Majonez i jogurt łączymy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do produktów w misce i dokładnie mieszamy. Można też zrobić sałatkę warstwową. W misce umieszczamy kolejno seler, kukurydzę, szynkę, ananasa, wykładamy na to sos majonezowy a na wierzch kładziemy warstwę z jajek. Posypujemy szczypiorkiem.
Pomysł z bloga Margarytki

Komentarze

  1. wygląda prze-apetycznie! od niedawna chodzi za mną smak sałatki, więc tym bardziej zjadłabym tą ze zdjęć! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota:)uwielbiam selera konserwowego

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo sałatki z selerem konserwowym. Pyszna jest Twoja Ewenko.Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęciłaś mnie szyneczką :) na pewno wypróbuję przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Proponuję dodać do sałatki słonecznik prażony. Rewelacyjnie wzbogaca smak sałatki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …