Przejdź do głównej zawartości

Jesienne ciasto ze śliwkami

Takiego ciasta ze śliwkami pewnie nie jedliście. To chyba najbardziej wilgotne ciasto jakie jadłam, intensywnie nasączone osłodzonym sokiem z całej pomarańczy, dokwaszonym lekko sokiem z cytryny. Wierzch z grudkami cukru (można ominąć, choć uważam, że stanowił ciekawe uzupełnienie), w środku zatopione kawałki śliwek. Dla mnie pyszne choć przyznaję, że słodkie, ale tym rodzajem słodyczy, który sprawia, że chcesz kolejny kawałek. Piekłam je dwa dni pod rząd, za drugim razem zmniejszając ilość cukru w polewie. Czy z mniejszą ilością cukru czy z większą - znika w mgnieniu oka. Polecam.

Jesienne ciasto ze śliwkami



Jesienne ciasto ze śliwkami



  • 2 jajka, plus 1 żółtko
  • 140 g masła, miękkiego
  • 140 g drobnego cukru
  • 140 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • starta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 200 g śliwek (około 4), bez pestek, połowa grubo posiekana, połowa pokrojona na ćwiartki


wierzch:
  • 1 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 200 g drobnego cukru (zmniejszyłam ilość do 150g)
  • 25 g kostek cukru, połamanych ( u mnie brązowy)


Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę keksową (u mnie 12 cm na 28 cm).
Lekko ubijamy jajka, żółtko ze szczyptą soli.
Masło i cukier ucieramy do białości, wlewamy stopniowo jajka, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z mąką i skórką z pomarańczy, dodajemy 2 łyżki pomarańczowego soku i posiekane śliwki.
Przekładamy do foremki a na wierzchu układamy ćwiartki śliwek. Pieczemy ok 50 minut (ja piekłam 40).
Studzimy przez 10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę. Pozostały sok z pomarańczy wraz z sokiem z cytryny mieszamy z drobnym cukrem. Łyżką nasączamy wierzch ciasta i układamy na nim kostki cukru. Studzimy.


Jesienne ciasto ze śliwkami
Jesienne ciasto ze śliwkami

Przepis z "The Collection", wydawnictwa BBC Books

Komentarze

  1. Wyglada wspaniale. Czytajac to, co napisalas o tym ciescie nabralam na nie strrrrasznej ochoty :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wilgotne ciasta ale często wychodzi mi zakalec... Twoje wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne, ma wspaniały kolor :) Uwielbiam wilgotne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasto ze śliwkami! to obowiązek wręcz jeśli chodiz o jesienną kuchnię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada cudownie, uwielbiam takie wilgotne ciasta. No i sliwki... Jesien dla mnie ma smak sliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach,jakież ono piękne jest! Wilgotne ,zapewne cudownie pachnące i smaczne. Bardzo mi przypadł do gustu ten przepis Ewenko. Pozdrawiam Cię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …