Przejdź do głównej zawartości

Jabłecznik

Październikowe blogowanie rozpoczęłam od przepisu na szarlotkę a kończę na jabłeczniku. Co różni te dwa ciasta? Praktycznie nic, więc dla mnie są to tylko inne nazwy na ciasta z dużą ilością jabłek, choć opinii na temat co jest co jest wiele, skrajnie różnych. Przepis na ten jabłecznik (w oryginale jabłecznik Elżbiety) pochodzi ze starej książeczki Poradnika Domowego i został tylko nieznacznie przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto (półkruche) pierwszego dnia jest ciut za suche, pomyślałam nawet o dodaniu większej ilości jabłek następnym razem, ale już na drugi dzień, wilgoć z jabłek (ciasto trzymałam owinięte folią) przechodzi do ciasta i jest już znacznie lepiej. Ogólnie bardzo smaczne ciasto dla amatorów i szarlotek i jabłeczników :)


Jabłecznik



Jabłecznik



ciasto:
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 250 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 30 g mielonych migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 1/2 -1 łyżeczki cynamonu

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia( lub tylko natłuszczamy) prostokątną foremkę ( u mnie 22 na 27 cm).
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, oraz pokrojone masło. Zagniatamy ciasto ( u mnie mechanicznie - hakiem).
Jabłka ścieramy na tarce z grubymi otworami i mieszamy z pozostałymi składnikami na nadzienie. Dwie trzecie ciasta wykładamy do przygotowanej foremki a na ciasto wykładamy jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka. Pieczemy około godziny. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.



Komentarze

  1. Prze-pię-kny. Taki delikatny, bezpretensjonalny.
    Nigdy nie mogłam znaleźć różnic między szarlotką a jabłecznikiem - dla mnie to jest jedno i to samo ciasto. Pod jakąkolwiek nazwą, jedno z ulubionych... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję whiness :) Ja też się różnic już nie będę doszukiwać, no może nazwa szarlotka, trochę bardziej wykwintnie brzmi ;-) najważniejsze, że smakują, a dla mnie, że w końcu szarlotkopodobne ciasta polubiłam, bo kiedyś nawet szarlotki nie tknęłam

      Usuń
  2. Ewciu,kocham jabłeczniki! Muszę taki zrobić, zostawiam przepis na wierzchu :)
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób Majanko, rób. Ja ostatnio też mam fazę na jabłeczniko-szarlotki i w planie kolejne! Buziaki kochana :)

      Usuń
  3. Wygląda cudownie, tak delikatnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez bym teraz zjadla kawalek takiego jablecznika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To proszę bardzo Maggie, częstuj się ;-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …