poniedziałek, 28 października 2013

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.

Surówka z selera korzeniowego



Surówka z selera korzeniowego



  • pół dużego selera, obranego
  • 2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
  • sok z cytryny, do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, do smaku
  • dużo świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)

Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

14 komentarzy:

  1. Lubię bardzo tę surówkę, ja dodaję jeszcze rodzynki:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. też dodaję rodzynki:) smaczna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam surowki z selera korzeniowego. Zapisuje sobie przepis. Zrobie na pewno :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem miłośniczką surówek. robisz mi wielką ochotę na tą Twoją.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszna surówka. Lubię również połaczenie selera z ananasem, rodzynkami, żurawiną.:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  6. czy mozna dodac jogurt zamiast śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za odpowiedź. pyszna surówka. i bardzo lekka z jogurtem :-) pozdrawiam.

      Usuń
  7. Pyszna surówka :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również przepadam za tą surówką, tylko nie potrafię jej zrobić tak, aby seler był miękki. Czy po starciu musi jakiś czas leżeć skropiony cytryną, czy jest na to inny sposób?

    OdpowiedzUsuń
  9. Na zdjęciu widać,że seler i jabłko jest starte na większych oczkach a nie na drobnych...?

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)