Przejdź do głównej zawartości

Sernik z białą czekoladą

Powoli przekonuję się do serników na ciasteczkowych spodach, kto wie, może zaczynają mi one smakować nawet bardziej niż tradycyjne polskie serniki. Dziś kolejny po tym z lemon curdem, pysznym  czekoladowym z ciasteczkami amaretii oraz cytrynowym. Tym razem sernik z białą czekoladą, jeszcze bardziej aksamitny, z wyraźnym ale nie nachalnym charakterystycznym smakiem białej czekolady i czekoladową polewą. Tak, zdecydowanie serniki, czy to tradycyjne czy "cheesecakes" to moje klimaty. Ostatnio oprócz kilograma masła i czekolady mam "pod ręką" również kilogram kremowego serka .

Sernik z białą czekoladą



Sernik z białą czekoladą



  • 150 g herbatników digestive
  • 50 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g sera ricotta (u mnie pół na pół ricotta z polskim śmietankowym, zmielonym)
  • 2 duże jajka
  • 100 g ciemnej czekolady rozpuszczonej
  • 4 łyżki śmietanki kremówki (double cream)


Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Wykładamy papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 20 cm i natłuszczamy ścianki foremki. Herbatniki umieszczamy w plastikowym worku i rozgniatamy je za pomocą wałka.
Masło rozpuszczamy w niewielkim rondelku i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Wgniatamy dokładnie w dno przygotowanej foremki i wygładzamy drewnianą łyżką powierzchnię. Schładzamy w lodówce.
Białą czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad parującą wodą, mieszając od czasu do czasu. Ser i jajka ucieramy w innej misce, aż będą gładkie i mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Serową masę umieszczamy w wyłożonej herbatnikami foremce. Pieczemy przez ok 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce.
Gdy sernik wystygnie, wyjmujemy go z foremki i przenosimy na talerz. Rozpuszczamy ciemną czekoladę w niewielkiej misce umieszczonej nad naczyniem z parującą wodą i mieszamy ze śmietanką. Czekoladową polewę rozsmarowujemy na wierzchu sernika i jego brzegach. Przykrywamy i chłodzimy przez ok 2-3 godziny lub przez całą noc.

Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"

Komentarze

  1. Mmm, po prosu cudny! Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny serniczek! Narobiłaś mi chęci na sernik,mniam:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepięknie. uwielbiam Twoje zdjęcia. chciałabym dojść do takiej wprawy. ;)
    a te te herbatniki, których tu używałaś, co to są za herbatniki? szczerze powiedziawszy ich nazwa nic mi nie mówi, ale właściwie często są w przepisach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały... sernik i szarlotka to moje ulubione ciasta a dodatek malin i białej czekolady jest obłędny, jestem pewna ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …