Przejdź do głównej zawartości

Cynamonowe muffiny z jabłkami

Bardzo dawno nie było u mnie muffin. Potrzebowałam jednak czegoś na bardzo szybko, więc oto są - cynamonowe muffiny z jabłkami. Pyszne! Sprężyste, miękkie i wilgotne, ze sporymi kawałkami jabłek w środku i rodzynkami (które można pominąć oczywiście). Muffiny są delikatnie cynamonowe i lekko karmelowe, bo z dodatkiem ciemnego, brązowego cukru, który ma bardzo intensywny i charakterystyczny smak i zapach. Z lekko chrupiącym wierzchem, który powstał po częściowym rozpuszczeniu cukrowych kostek. Na dodatek dalej świeże i pyszne na drugi dzień. To jedne z tych muffin, do których chce się wracać. Polecam.


Cynamonowe muffiny z jabłkami




Cynamonowe muffiny z jabłkami




  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnego brązowego cukru (dark brown soft sugar)
  • 125 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
  • 125 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 2 jajak
  • 2 jabłka ( u mnie cox), obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 50 g rodzynek
  • kilka kostek brązowego cukru, pokruszonych



Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin (wykładamy papilotkami)
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry i cynamon. W drugiej misce łączymy olej z melkiem i jajkami. Dodajemy do suchych składników i mieszamy krótko i niezbyt dokładnie. Na koniec dodajemy jabłka i rodzynki. Ciasto wykładamy do foremek, wierzch posypujemy rozkruszonymi kostkami cukru i odrobiną cynamonu. Pieczemy ok 25 minut.

Komentarze

  1. Muszę takie zrobić, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jabłko i cynamon, pyszna klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cynamon i jabłko to przepyszny klasyk. W takich muffinach musiał sprawdzić się znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo jesienne. Cynamon i jablko to polaczenie, ktore chyba nigdy mi sie nie znudzi...

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam :) Jabłka z cynamonem to jedno z moich ulubionych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcie, muffiny najlepsze ,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobione! Wyszly idealne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile babeczek wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Informacja jest w opisie wykonania :12

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)