Cynamonowe muffiny z jabłkami
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g ciemnego brązowego cukru (dark brown soft sugar)
- 125 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
- 125 ml mleka
- 125 ml oleju
- 2 jajak
- 2 jabłka ( u mnie cox), obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
- 50 g rodzynek
- kilka kostek brązowego cukru, pokruszonych
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin (wykładamy papilotkami)
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry i cynamon. W drugiej misce łączymy olej z melkiem i jajkami. Dodajemy do suchych składników i mieszamy krótko i niezbyt dokładnie. Na koniec dodajemy jabłka i rodzynki. Ciasto wykładamy do foremek, wierzch posypujemy rozkruszonymi kostkami cukru i odrobiną cynamonu. Pieczemy ok 25 minut.
Muszę takie zrobić, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńjabłko i cynamon, pyszna klasyka!
OdpowiedzUsuńCynamon i jabłko to przepyszny klasyk. W takich muffinach musiał sprawdzić się znakomicie.
OdpowiedzUsuńBardzo jesienne. Cynamon i jablko to polaczenie, ktore chyba nigdy mi sie nie znudzi...
OdpowiedzUsuńpycha, typowo jesienne:)
OdpowiedzUsuńNapewno pyszne!
OdpowiedzUsuńO mniam :) Jabłka z cynamonem to jedno z moich ulubionych połączeń :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie, muffiny najlepsze ,mniam:)
OdpowiedzUsuńZrobione! Wyszly idealne ;-)
OdpowiedzUsuńSuper! Smacznego :)
UsuńIle babeczek wychodzi?
OdpowiedzUsuńInformacja jest w opisie wykonania :12
UsuńWłaśnie upiekłam i dla mnie wyszło 10 sztuk.
UsuńSzukałam przepisu na muffinki. Pokazał mi się Twój przepis. Upiekłam, przed chwilką wyjęłam z piekarnika. Przepis super, szybki i prosty. Choć jeszcze ciepłe są jedną zjadłam i smaczne. Dziękuję i polecacam innym osobą.
OdpowiedzUsuń