Leczo paprykowe

Bardzo paprykowa wersja leczo. Jest w nim zarówno papryka w strąkach jak i papryka sproszkowana - bardzo specyficzna papryka wędzona oraz papryka ostra. Zamiast pomidorów użyłam do leczo passaty - zmiksowanego miąższu pomidorowego, bez pestek i skórek. Użyłam gotowej passaty, z kartonika, ale można taki przecier zrobić samemu. Nie obyło się również bez dodatku mięsnego, jest niewielka ilość wędzonego boczku i biała kiełbasa. Zdecydowanie dominującym smakiem jest tu jednak papryka zanurzona w gęstym pomidorowym sosie. Moje paprykowe leczo sowicie doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem.

Leczo paprykowe



Leczo paprykowe


  • 2 duże cebule, pokrojone w półplastry
  • kawałek wędzonego boczku, pokrojonego na niewielki słupki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 małe pęta białej kiełbasy, pokrojonej w półplastry (może być dowolna kiełbasa)
  • 7 różnokolorowych papryk, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w paski
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 500 ml passaty
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 


Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę, aż zmięknie. Dodajemy boczek oraz kiełbasę i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i czosnek, podsmażając około pół minuty, po czym dodajemy  pokrojoną paprykę i krótko smażymy ciągle mieszając. Całość zalewamy passatą i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z chlebem lub z ryżem.


Leczo paprykowe


Komentarze

  1. Ojjj. Chyba się wproszę na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leczo a tak dawno nie jadłam. Smakowite to Twoje,
    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bedę robić leczo na obiad :) Wspaniały blog, istana kopalnia pomysłów. Obserwuję i bedę zaglądać baaardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak kolorowo i... pocieszająco! Założę się, że nadaje się na pyszny comfort food :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie potrawy a papryka to jedno z moich ulubionych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam leczo- tyle smaków zamkniętych w jednym daniu!
    A za papryką wędzoną szaleję ostatnimi czasy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Papryka, ktorej kiedys nie znosilam, ostatnio powedrowala na szczyt listy moich ulubionych warzyw, wiec takie leczo to cos dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi smaka narobiłaś, wygląda fantastycznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łyżeczki papryki zamienię na łyżki i będzie git :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosto, smacznie i zdrowo, czyli tak właśnie lubię najbardziej :D Dzięki wielkie za inspiracje i zapraszam do mnie na bloga, gdzie też od niedawna stawiam pierwsze kroki kulinarne ;) http://leczo.net.pl/

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)