Leczo paprykowe
- 2 duże cebule, pokrojone w półplastry
- kawałek wędzonego boczku, pokrojonego na niewielki słupki
- 2 łyżki oleju
- 2 małe pęta białej kiełbasy, pokrojonej w półplastry (może być dowolna kiełbasa)
- 7 różnokolorowych papryk, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w paski
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 500 ml passaty
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę, aż zmięknie. Dodajemy boczek oraz kiełbasę i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i czosnek, podsmażając około pół minuty, po czym dodajemy pokrojoną paprykę i krótko smażymy ciągle mieszając. Całość zalewamy passatą i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z chlebem lub z ryżem.
pycha:)
OdpowiedzUsuńOjjj. Chyba się wproszę na obiad :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo a tak dawno nie jadłam. Smakowite to Twoje,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło :)
Bedę robić leczo na obiad :) Wspaniały blog, istana kopalnia pomysłów. Obserwuję i bedę zaglądać baaardzo często :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak kolorowo i... pocieszająco! Założę się, że nadaje się na pyszny comfort food :)
OdpowiedzUsuńLubię takie potrawy a papryka to jedno z moich ulubionych warzyw.
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo- tyle smaków zamkniętych w jednym daniu!
OdpowiedzUsuńA za papryką wędzoną szaleję ostatnimi czasy!
Papryka, ktorej kiedys nie znosilam, ostatnio powedrowala na szczyt listy moich ulubionych warzyw, wiec takie leczo to cos dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś, wygląda fantastycznie... :)
OdpowiedzUsuńŁyżeczki papryki zamienię na łyżki i będzie git :D
OdpowiedzUsuń