Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczny ryż z soczewicą

Aromatyczny ryż z soczewicą to bardzo prosta, lekkostrawna,  wegetariańska potrawa, która mi osobiście bardzo smakowała. Ryż i soczewica ugotowane razem prawie na papkę w połączeniu z indyjskimi przyprawami dały zaskakująco smaczny obiad. Można go zjeść z dodatkiem jogurtu i piklowanych warzyw lub bez żadnych dodatków. Świetny będzie również jako lunch lub kolacja.


Aromatyczny ryż z soczewicą




Aromatyczny ryż z soczewicą (proporcje na 1 osobę)


  • 35 g ryżu basmati
  • 35 g soczewicy żółtej (yellow mung)
  • 1 łyżeczka ghee lub masła
  • 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1/2 małej cebuli, obranej i posiekanej
  • 1 zielone chilli, w całości ( u mnie odrobina płatków chilii)
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • 1/2 ząbka czosnku, branego i posiekanego
  • sól, do smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 400 ml wody
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu


Ryż myjemy, zalewamy wodą, dodajemy soczewicę i odstawiamy na 30 minut. Tłuszcz podgrzewamy w sporym rondelku lub głębokiej patelni, dodajemy kumin i smażymy, przez 20 sekund, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu przez 4 minuty, dodajemy chilli, imbir, czosnek i sól i podsmażamy ok 30 sekund po czym dodajemy odcedzony ryż i soczewicę, kurkumę i wodę. Gotujemy przez kilka minut po czym zmniejszamy gaz i gotujemy przez 30 minut aż ryż i soczewica zmiękną a konsystencja będzie przypominała papkę. Dodajemy garam masala i pierz, ewentualnie doprawiamy solą.
Przepis z książki Anjum Anand "Indian food made easy"

Komentarze

  1. żółtej soczewicy jeszcze nie jadłam, ale fajnie się kamufluje w tym ryżu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aromatyczny i pyszny. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mówisz, że powstaje taka fajna papka? w dodatku jest aromatyczne i pyszne? już lubię Twój ryż!

    OdpowiedzUsuń
  4. takie aromatyczne dania bardzo lubię. bardzo w formie ryżu :) a ryż i soczewica to wogóle całkiem zgrana para.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …