Aromatyczny ryż z soczewicą (proporcje na 1 osobę)
- 35 g ryżu basmati
- 35 g soczewicy żółtej (yellow mung)
- 1 łyżeczka ghee lub masła
- 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
- 1/2 małej cebuli, obranej i posiekanej
- 1 zielone chilli, w całości ( u mnie odrobina płatków chilii)
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- 1/2 ząbka czosnku, branego i posiekanego
- sól, do smaku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 400 ml wody
- 1/4 łyżeczki garam masala
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Ryż myjemy, zalewamy wodą, dodajemy soczewicę i odstawiamy na 30 minut. Tłuszcz podgrzewamy w sporym rondelku lub głębokiej patelni, dodajemy kumin i smażymy, przez 20 sekund, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu przez 4 minuty, dodajemy chilli, imbir, czosnek i sól i podsmażamy ok 30 sekund po czym dodajemy odcedzony ryż i soczewicę, kurkumę i wodę. Gotujemy przez kilka minut po czym zmniejszamy gaz i gotujemy przez 30 minut aż ryż i soczewica zmiękną a konsystencja będzie przypominała papkę. Dodajemy garam masala i pierz, ewentualnie doprawiamy solą.
Przepis z książki Anjum Anand "Indian food made easy"
żółtej soczewicy jeszcze nie jadłam, ale fajnie się kamufluje w tym ryżu ;)
OdpowiedzUsuńsmacznie dane:)
OdpowiedzUsuńAromatyczny i pyszny. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńzrobię z czerwoną
OdpowiedzUsuńMówisz, że powstaje taka fajna papka? w dodatku jest aromatyczne i pyszne? już lubię Twój ryż!
OdpowiedzUsuńtakie aromatyczne dania bardzo lubię. bardzo w formie ryżu :) a ryż i soczewica to wogóle całkiem zgrana para.
OdpowiedzUsuń