Muffiny wytrawne podwójnie serowe
- 280 g maki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g sera mozzarella, pokrojonego na 12 kostek
- 140 g dojrzałego sera cheddar, startego na grubej tarce
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g rozpuszczonego masła
- świeżo zmielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprze do smaku. Mieszamy ze 100 g sera cheddar.
Jajka umieszczamy w dzbanku lub misce i lekko ubijamy, po czym do dajemy mleko i olej. Ubijamy. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie i krótko mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników. Miksturę przekładamy do foremek, do każdej muffiny wkładamy po kostce sera mozzarella i posypujemy pozostałym serem cheddar oraz pieprzem. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce i podajemy jeszcze ciepłe.
Przepis na podstawie przepisu z książki "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"
świetny pomysł, ser w każdej ilości mile widziany:d
OdpowiedzUsuńmmm... Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńjej... muffiny wytrawne! :D muszą być genialne!
OdpowiedzUsuń