Przejdź do głównej zawartości

Muffiny wytrawne podwójnie serowe

Muffiny wytrawne to świetny pomysł na przekąskę. Podawane na ciepło nie tylko zaspokoją głód, ale będą ciekawym sposobem na wzbogacenie imprezowego menu. Są również idealne do pracy. Wystarczy, że włożymy je na chwilę do mikrofalówki i otrzymamy mięciutkie, ciepłe i smaczne drugie śniadanie lub lunch - tak odświeżone muffiny smakują naprawdę bardzo dobrze.

Muffiny wytrawne podwójnie serowe





Muffiny wytrawne podwójnie serowe



  • 280 g maki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g sera mozzarella, pokrojonego na 12 kostek
  • 140 g dojrzałego sera cheddar, startego na grubej tarce
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g rozpuszczonego masła
  • świeżo zmielony pieprz



Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprze do smaku. Mieszamy ze 100 g sera cheddar.
Jajka umieszczamy w dzbanku lub misce i lekko ubijamy, po czym do dajemy mleko i olej. Ubijamy. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie i krótko mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników. Miksturę przekładamy do foremek, do każdej muffiny wkładamy po kostce sera mozzarella i posypujemy pozostałym serem cheddar oraz pieprzem. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce i podajemy jeszcze ciepłe.

Muffiny wytrawne podwójnie serowe

Przepis na podstawie przepisu z książki "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"

Komentarze

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …