Przejdź do głównej zawartości

Sernik marmurkowy na ciasteczkowo-migdałowym spodzie

Sernik marmurkowy na ciasteczkowo - migdałowym spodzie to smaczny sernik typu cheesecake. Spód, to pokruszone ciasteczka wymieszane z masłem i mielonymi migdałami. Ser w masie serowej to w całości ser kremowy typu philadelphia ze sporą ilością jajek jak na ser typu cheesecake, bez dodatku jakiejkolwiek mąki czy budyniowego proszku. Sernik ten powinien być dobrze schłodzony, dlatego najlepiej upiec go odpowiednio wcześniej. Najlepszy na drugi dzień.

Sernik marmurkowy na ciasteczkowo-migdałowym spodzie




Sernik marmurkowy na ciasteczkowo-migdałowym spodzie


  • 150 g herbatników digestive, drobno pokruszonych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 75 g masła, rozpuszczonego
  • 75 g czekolady ciemnej
  • 5 dużych jajek, oddzielnie żółtka i białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 600 g serka kremowego typu philadelphia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Foremkę o wymiarach 33 na 23 cm lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki umieszczamy w misce, dodajemy mielone migdały i masło i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy masę do foremki i dokładnie ugniatamy.  Wygładzamy powierzchnię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, po czym lekko schładzamy .
Białka umieszczamy w czystej misce i ubijamy, aż będą sztywne. Dodajemy 25 g cukru i dalej ubijamy. W oddzielnej misce, używając tej samej końcówki miksera ucieramy ser, pozostały cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii. Używając metalowej łyżki mieszamy delikatnie białka z mieszanką serową. 1/4 masy przekładamy do innej miski i dodajemy czekoladę, mieszamy. Białą część masy serowej przekładamy na ciasteczkowy spód. Masę ciemną wykładamy łyżką na jasną i za pomocą noża tworzymy "marmurek". Pieczemy przez ok 45 minut. Studzimy w foremce a następnie chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.

Przepis z książki "Favourite cakes, bakes  cupcakes" wydawnictwa Good Housekeeping

Komentarze

  1. Śliczne zdjęcia :)
    Uwielbiam wszelkie serniki !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... ale to smacznie wygląda. Jadłabym oczami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutko wygląda, przydałby się kawałeczek do kawki !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda obłędnie! To musi smakować bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten ciasteczkowo-migdałowy spód zachwyca! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na takie lekkie i puszyste, pycha<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, uwielbiam :) Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ach, obłędny serniczek Ewenko!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…