Sernik marmurkowy na ciasteczkowo-migdałowym spodzie
- 150 g herbatników digestive, drobno pokruszonych
- 100 g mielonych migdałów
- 75 g masła, rozpuszczonego
- 75 g czekolady ciemnej
- 5 dużych jajek, oddzielnie żółtka i białka
- 150 g drobnego cukru
- 600 g serka kremowego typu philadelphia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Foremkę o wymiarach 33 na 23 cm lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki umieszczamy w misce, dodajemy mielone migdały i masło i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy masę do foremki i dokładnie ugniatamy. Wygładzamy powierzchnię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, po czym lekko schładzamy .
Białka umieszczamy w czystej misce i ubijamy, aż będą sztywne. Dodajemy 25 g cukru i dalej ubijamy. W oddzielnej misce, używając tej samej końcówki miksera ucieramy ser, pozostały cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii. Używając metalowej łyżki mieszamy delikatnie białka z mieszanką serową. 1/4 masy przekładamy do innej miski i dodajemy czekoladę, mieszamy. Białą część masy serowej przekładamy na ciasteczkowy spód. Masę ciemną wykładamy łyżką na jasną i za pomocą noża tworzymy "marmurek". Pieczemy przez ok 45 minut. Studzimy w foremce a następnie chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.
Przepis z książki "Favourite cakes, bakes cupcakes" wydawnictwa Good Housekeeping
Śliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie serniki !
Mmm... ale to smacznie wygląda. Jadłabym oczami :D
OdpowiedzUsuńPyszniutko wygląda, przydałby się kawałeczek do kawki !
OdpowiedzUsuńWow, wygląda obłędnie! To musi smakować bosko:)
OdpowiedzUsuńten ciasteczkowo-migdałowy spód zachwyca! :)
OdpowiedzUsuńWygląda na takie lekkie i puszyste, pycha<3
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam :) Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńach, obłędny serniczek Ewenko!:)
OdpowiedzUsuń