niedziela, 1 grudnia 2013

Sernik marmurkowy na ciasteczkowo-migdałowym spodzie

Sernik marmurkowy na ciasteczkowo - migdałowym spodzie to smaczny sernik typu cheesecake. Spód, to pokruszone ciasteczka wymieszane z masłem i mielonymi migdałami. Ser w masie serowej to w całości ser kremowy typu philadelphia ze sporą ilością jajek jak na ser typu cheesecake, bez dodatku jakiejkolwiek mąki czy budyniowego proszku. Sernik ten powinien być dobrze schłodzony, dlatego najlepiej upiec go odpowiednio wcześniej. Najlepszy na drugi dzień.

Sernik marmurkowy na ciasteczkowo-migdałowym spodzie




Sernik marmurkowy na ciasteczkowo-migdałowym spodzie


  • 150 g herbatników digestive, drobno pokruszonych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 75 g masła, rozpuszczonego
  • 75 g czekolady ciemnej
  • 5 dużych jajek, oddzielnie żółtka i białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 600 g serka kremowego typu philadelphia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Foremkę o wymiarach 33 na 23 cm lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki umieszczamy w misce, dodajemy mielone migdały i masło i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy masę do foremki i dokładnie ugniatamy.  Wygładzamy powierzchnię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, po czym lekko schładzamy .
Białka umieszczamy w czystej misce i ubijamy, aż będą sztywne. Dodajemy 25 g cukru i dalej ubijamy. W oddzielnej misce, używając tej samej końcówki miksera ucieramy ser, pozostały cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii. Używając metalowej łyżki mieszamy delikatnie białka z mieszanką serową. 1/4 masy przekładamy do innej miski i dodajemy czekoladę, mieszamy. Białą część masy serowej przekładamy na ciasteczkowy spód. Masę ciemną wykładamy łyżką na jasną i za pomocą noża tworzymy "marmurek". Pieczemy przez ok 45 minut. Studzimy w foremce a następnie chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.

Przepis z książki "Favourite cakes, bakes  cupcakes" wydawnictwa Good Housekeeping

8 komentarzy:

  1. Śliczne zdjęcia :)
    Uwielbiam wszelkie serniki !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... ale to smacznie wygląda. Jadłabym oczami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutko wygląda, przydałby się kawałeczek do kawki !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda obłędnie! To musi smakować bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten ciasteczkowo-migdałowy spód zachwyca! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na takie lekkie i puszyste, pycha<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, uwielbiam :) Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ach, obłędny serniczek Ewenko!:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)