czwartek, 12 grudnia 2013

Lepki piernik

Bardzo smaczny piernik z przepisu Nigelli Lawson. Lepki, wilgotny, o pięknej barwie, bezproblemowy w przygotowaniu i gotowy do konsumpcji natychmiast. Dosłodzony ciemnym brązowym cukrem oraz złotym syropem i jego ciemniejszym odpowiednikiem - black tracle lub melasą. Oba syropy, zarówno złoty jak i jego ciemniejszy odpowiednik można zastąpić miodem, choć w smaku i barwie troszkę się będą różniły. Piernik można posypać cukrem pudrem. Polecam.
Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków Majany


Lepki piernik



Lepki piernik



  • 150 g masła
  • 200 g złotego syropu
  • 200 g black treacle (ciemniejsza odmiana złotego syropu) lub melasy
  • 125 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżeczki drobno starego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody, rozpuszczona 1 2 łyzkach ciepłej wody
  • 250 ml pełnego mleka
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 300 g mąki



Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Foremkę o wymiarach ok 30 na 20 cm lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
W rondelku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło razem z cukrem, syropami, świeżym i sproszkowanym imbirem, cynamonem i goździkami.
Zdejmujemy z gazu, dodajemy mleko, jajka i sodę rozpuszczoną w wodzie.
Mąkę mieszamy z płynnymi składnikami, ubijając, aż składniki dobrze się połączą.
Wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 45-60 minut (ja piekałam 45min)
Przeniosimy na kratkę do wystudzenia po czym kroimy na kwadraty.
Przepis z książki "Nigella Christmas"

Festiwal

2 komentarze:

  1. Wyglada niezwykle apetycznie! muszę upiec bo bardzo lubię pierniki, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki on jest ładny! jeszcze nigdy go nie robiłam.
    Cieszę sie,że bierzesz udział w Festiwalu :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)