Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków Majany
Lepki piernik
- 150 g masła
- 200 g złotego syropu
- 200 g black treacle (ciemniejsza odmiana złotego syropu) lub melasy
- 125 g ciemnego cukru muscovado
- 2 łyżeczki drobno starego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody, rozpuszczona 1 2 łyzkach ciepłej wody
- 250 ml pełnego mleka
- 2 jajka, roztrzepane
- 300 g mąki
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Foremkę o wymiarach ok 30 na 20 cm lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
W rondelku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło razem z cukrem, syropami, świeżym i sproszkowanym imbirem, cynamonem i goździkami.
Zdejmujemy z gazu, dodajemy mleko, jajka i sodę rozpuszczoną w wodzie.
Mąkę mieszamy z płynnymi składnikami, ubijając, aż składniki dobrze się połączą.
Wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 45-60 minut (ja piekałam 45min)
Przeniosimy na kratkę do wystudzenia po czym kroimy na kwadraty.
Przepis z książki "Nigella Christmas"
Wyglada niezwykle apetycznie! muszę upiec bo bardzo lubię pierniki, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJaki on jest ładny! jeszcze nigdy go nie robiłam.
OdpowiedzUsuńCieszę sie,że bierzesz udział w Festiwalu :)