wtorek, 24 grudnia 2013

Czekoladowa gałąź

Czekoladowa gałąź to bardzo prosta rolada serwowana często tutaj w Anglii na Boże Narodzenie. Bardzo szybka, doskonała jako wypiek na ostatnią chwilę. Czekoladowy biszkopt przekładany jest czekoladową masą i wyostrzony malinowym dżemem. Wierzch polany tą samą czekoladową masą.Wyżłobionym na niej wzór drzewnej kory sprawia, że rolada to smaczny i bardzo ozdobny element świątecznego stołu.

Czekoladowa gałąź



Czekoladowa gałąź


  • 3 jajka
  • 85 g drobnego cukru
  • 85 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder, do posypania

masa:

  • 200 ml tłustej słodkiej śmietanki (double cream 48%) kremówki
  • 140 g ciemnej czekolady, posiekanej
  • 3 łyżki dżemu malinowego


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę do rolad (ok 30 na 23 cm)
W dużej miskę ubijamy jajka z cukrem i 1 lyżką wody, przez 5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Przesiewamy mąkę, kako i proszek do pieczenia i umieszczamy w misce z jajkami i ostrożnie ale szybko mieszamy metalową łyzką.
Ciasto przelewamy do foremki, wyrównujemy wierzch i pieczemy 12 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Wlewamy śmietankę do małego rondelka zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę i zostawiamy, aż do rozpuszczenie, od czasu do czasu mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
Po upieczeniu ciasta przekładamy je na arkusz papieru do pieczenia, tak aby wierzch ciasta był na spodzie i ostrożnie zdejmujemy papier na którym ciasto się piekło. Jeszcze gorące ciasto rolujemy wraz z nowym arkuszem papieru. Zostawiamy do wystygnięcia.
Po ostygnięciu ostrożnie rozwijamy roladę i smarujemy ją dżemem a potem 1/3 czekoladowej masy. Rolujemy ponownie (już bez papieru) i przekładamy na deseczkę złączeniami do spodu. Pozostałą masę czekoladową rozsmarowujemy na wierzchu i bokach rolady. Widelcem rzeźbimy "korę". Przed samym podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z książki " Cakes and cupcakes" wydawnictwa DK

6 komentarzy:

  1. Jejku, jest boska!!! MOże kiedyś uda mi się także taką zrobić.
    Wesołych Świąt Ewenko!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak przepiękna ta gałąź
    Wesołych Świat życzę

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka to jest forma do rolad? I zamieśc może zdjęcie rpzekrojonejgo ciasta żeby było łątwiej niewprawnej "piekarce" wyobrazić sobie jak to ciasto ma być finalnie zrobione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przecież jest sprecyzowane, że forma 30 na 23cm, więc okrągła raczej nie jest...

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)