sobota, 21 grudnia 2013

Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie

Jeszcze jedne śledzie w lekko słodkim sosie, podobnie jak śledzie a la Milanówek czy śledzie z rodzynkami. Tym razem rolę składnika słodzącego pełni miód. Ale żeby nie było za słodko, to śledzie są dość dobrze doprawione pieprzem i to dwoma rodzajami - białym i czarnym. Przyznaję, że tego rodzaju śledzie należą do moich ulubiony a taka słodko ostra wersja jest kolejną do kolekcji. Pyszne.


Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie



Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie


  • 5-6 płatów śledziowych, wymoczonych przez 2 godziny w wodzie lub w mleku
  • 3 duże cebule, pokrojone w pół plastry
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku


Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet winny, miód, biały pieprz i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny, sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku. W słoiku umieszczamy 1/3 śledzi przykrywamy je 1/3 sosu po czym czynność powtarzamy. Wstawiamy do lodówki i próbujemy odczekać przynajmniej 2 dni.

3 komentarze:

  1. Przepis dla mnie bo ja uwielbiam takie śledzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Ja bardzo polubiłam śledzie z rodzynkami, mniam,mniam, ale Twój przepis też bardzo do mnie przemawia.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobilas ochoty na takie sledziki :) Uwielbiam sledzie na slodko.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)