Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie
- 5-6 płatów śledziowych, wymoczonych przez 2 godziny w wodzie lub w mleku
- 3 duże cebule, pokrojone w pół plastry
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet winny, miód, biały pieprz i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny, sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku. W słoiku umieszczamy 1/3 śledzi przykrywamy je 1/3 sosu po czym czynność powtarzamy. Wstawiamy do lodówki i próbujemy odczekać przynajmniej 2 dni.
Przepis dla mnie bo ja uwielbiam takie śledzie:)
OdpowiedzUsuńPyszności! Ja bardzo polubiłam śledzie z rodzynkami, mniam,mniam, ale Twój przepis też bardzo do mnie przemawia.:)
OdpowiedzUsuńAle mi narobilas ochoty na takie sledziki :) Uwielbiam sledzie na slodko.
OdpowiedzUsuń