wtorek, 17 grudnia 2013

Brukselka z boczkiem i czosnkiem

Brukselka z boczkiem i czosnkiem to troszkę inny od tradycyjnego sposób podania brukselki. Mi osobiście smakuje, ale ja lubię brukselkę. Przez dodatek boczku brukselka jest bardziej treściwa a czosnek wyostrza jej smak. Brukselka podawana z boczkiem jest dość popularna na Wyspach - w okresie przedświątecznym można kupić nawet "gotowce", torebkę brukselki z już pokrojonym boczkiem w środku. To warzywo, choć nie przez wszystkich lubiane, jest tu bardzo częstym dodatkiem do świątecznego obiadu.


Brukselka z boczkiem i czosnkiem



Brukselka z boczkiem i czosnkiem


  • 500 g brukselki
  • 2 cienkie plastry boczku, pokrojonego w paseczki
  • 2 łyżki gęsiego tłuszczu lub smalcu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Brukselkę gotujemy przez kilka minut w garnku osolonej wody. Odcedzamy. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przysmażamy na nim boczek, aż stanie się chrupki, dodajemy do niego rozgnieciony czosnek i smażymy pół minuty, po czym dodajemy brukselkę i podgrzewamy ok kilku minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. u mnie też brukselka, ale pieczona, zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na podanie tego dość nielubianego warzywa :) Mnie nie trzeba do niej na szczęście przekonywać. Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)