Brukselka z boczkiem i czosnkiem
- 500 g brukselki
- 2 cienkie plastry boczku, pokrojonego w paseczki
- 2 łyżki gęsiego tłuszczu lub smalcu
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Brukselkę gotujemy przez kilka minut w garnku osolonej wody. Odcedzamy. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przysmażamy na nim boczek, aż stanie się chrupki, dodajemy do niego rozgnieciony czosnek i smażymy pół minuty, po czym dodajemy brukselkę i podgrzewamy ok kilku minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
u mnie też brukselka, ale pieczona, zapraszam:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na podanie tego dość nielubianego warzywa :) Mnie nie trzeba do niej na szczęście przekonywać. Wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuń