Skręcone paluchy z ciasta francuskiego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki świeżo startego parmesanu
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki sezamu
- 1 jajko, roztrzepane
- sól i pieprz do smaku
Ciasto francuskie odpakowujemy (w przypadku, gdy posiadamy ciasto nie rozwałkowane, rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 na 23 cm. Ciasto kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pierwszą część posypujemy startym parmesanem i lekko wgniatamy. Drugą posypujemy częściowo makiem a częściowo ziarnem sezamowym (lub mieszamy oba ziarna i posypujemy całość mieszanką) i też lekko wgniatamy. Całość posypujemy sola i pieprzem. "Arkusze" ciasta przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy na 30 minut w lodówce. Wyjmujemy z lodówki i każdą część kroimy na 12 równej wielkości kawałków. Każdy pasek przytrzymujemy palcem, lekko dociskając go do blaszki a drugą ręką skręcamy pasek i umieszczamy go z powrotem na papierze do pieczenia. Czynność powtarzamy ze wszystkimi paskami. Pieczemy przez ok 12-14 minut.
Super przekąska, idealna na domówkę:)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska na imprezkę.
OdpowiedzUsuńEwenko, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
Przekąska doskonała, smaczna i ekspresowa w przygotowaniu:-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne przekąski! albo świetny dodatek do zupy, zwłaszcza zupy kremu, mmm :)
OdpowiedzUsuń