wtorek, 31 grudnia 2013

Skręcone paluchy z ciasta francuskiego

Błyskawiczna i smaczna przekąska, która świetnie sprawdza się jako imprezowe menu. Wystarczy gotowe ciasto francuskie posypać dowolnymi składnikami i pokroić w długie paski a potem po niedługim czasie można już smakować te finezyjnie skręcone paluchy. Moje były w trzech smakach i chyba najbardziej smakowały mi te serowe. Niepokojące jest tylko to, że ręka za często się po nie wyciąga.






Skręcone paluchy z ciasta francuskiego



  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki świeżo startego parmesanu
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 jajko, roztrzepane
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto francuskie odpakowujemy (w przypadku, gdy posiadamy ciasto nie rozwałkowane, rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 na 23 cm. Ciasto kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pierwszą część posypujemy startym parmesanem i lekko wgniatamy. Drugą posypujemy częściowo makiem a częściowo ziarnem sezamowym (lub mieszamy oba ziarna i posypujemy całość mieszanką) i też lekko wgniatamy. Całość posypujemy sola i pieprzem. "Arkusze" ciasta przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy na 30 minut w lodówce. Wyjmujemy z lodówki i każdą część kroimy na 12 równej wielkości kawałków. Każdy pasek przytrzymujemy palcem, lekko dociskając go do blaszki a drugą ręką skręcamy pasek i umieszczamy go z powrotem na papierze do pieczenia. Czynność powtarzamy ze wszystkimi paskami. Pieczemy przez ok 12-14 minut.

4 komentarze:

  1. Super przekąska, idealna na domówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna przekąska na imprezkę.
    Ewenko, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przekąska doskonała, smaczna i ekspresowa w przygotowaniu:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne przekąski! albo świetny dodatek do zupy, zwłaszcza zupy kremu, mmm :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)