Surówka z czerwonej kapusty
- pół główki czerwonej kapusty (ok 400 - 500 g )
- 2 małe jabłka, starte na tarce o dużych oczkach
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki dobrego oleju
- cukier, sól i pieprz do smaku
Kapustę drobno szatkujemy i zalewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy sól (dużą szczyptę) i cukier (1 łyżeczkę), przykrywamy pokrywką i chwilę podgotowujemy. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej kapusty dodajemy starte jabłka i cebulę. Dodajemy ocet winny i olej, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i dokładnie mieszamy.
O jak lubię ! Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTo jedna z moich ulubionych surówek. Ja dodaję jednak jabłka, cebulę i resztę do ciepłej kapusty.
OdpowiedzUsuń