poniedziałek, 30 grudnia 2013

Surówka z czerwonej kapusty

Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty, gdzie kapusta jest przed połączeniem jej z jabłkiem i cebulą lekko podgotowana w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wymieszana z octem winnym i olejem, dosmaczona solą, cukrem i pieprzem stanowi idealny dodatek do potraw mięsnych lub ryb.


surówka z czerwonej kapusty




Surówka z czerwonej kapusty


  • pół główki czerwonej kapusty (ok 400 - 500 g )
  • 2 małe jabłka, starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki dobrego oleju
  • cukier, sól i pieprz do smaku


Kapustę drobno szatkujemy i zalewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy sól (dużą szczyptę) i cukier (1 łyżeczkę), przykrywamy pokrywką i chwilę podgotowujemy. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej kapusty dodajemy starte jabłka i cebulę. Dodajemy ocet winny i olej, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i dokładnie mieszamy.



2 komentarze:

  1. O jak lubię ! Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedna z moich ulubionych surówek. Ja dodaję jednak jabłka, cebulę i resztę do ciepłej kapusty.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)