Brownies truflowe z kawą i białą czekoladą
- 240 g ciemnej czekolady (minimum 70% )
- 100 g masła
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie miarka mielonej ziarnistej)
- 3 łyżki wody (u mnie 3 łyżki espresso)
- 3 jajka
- 135 g drobnego cukru trzcinowego (golden caster suger), można użyć drobnego białego
- 55 g mąki
- 70 g białej czekolady, posiekanej
- kakao, do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 150 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 18 cm.
Czekoladę i masło wkładamy do żaroodpornej miski i umieszczamy nad rondelkiem z parującą wodą. Mieszamy, do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do wystudzenia.
Gdy używamy kawy rozpuszczalnej: kawę umieszczamy w kubku i zalewamy 3 lyżkami goracej wody, mieszamy do rozpuszczenia kawy. Odstawiamy.
Jajka i cukier umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Mieszamy z kawą. Mąkę przesiewamy do miski z masą jajeczną i delikatnie mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż masa będzie gładka. Na koniec mieszamy z kawałkami białej czekolady.
Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 20-25 minut. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia, posypujemy kakao i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki "Popina book of baking"
mmm.. kuszące...
OdpowiedzUsuńAch, cudowne brownie<3
OdpowiedzUsuńCudne ! Aż nabrałam ochoty na czekoladę ! Dużo czekolady ;)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmm! pychota! :D
OdpowiedzUsuńMniam, cóż za pyszność:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe jest.
Ale kusisz!
OdpowiedzUsuńrewelacja! już oczami zajadam! :))
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podoba dodatek kawy, ktora na pewno dodaje brownies glebi.
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda bajecznie :) Zjadłabym sobie kawałeczek...
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńLuksusowe <3
OdpowiedzUsuń