poniedziałek, 16 grudnia 2013

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z ziemniakami i porem z dodatkiem gotowanej marchewki i selera korzeniowego. Wszystko w śmietanowo-majonezowym sosie doprawionym pieprzem. Sałatka jest najlepsza w dniu przyrządzenia po krótkim schłodzeniu w lodówce.

Sałatka śledziowa




Sałatka śledziowa


  • 4-5 płatów śledziowych w oleju
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 marchewka
  • niewielki kawałek selera korzeniowego
  • 2 pory, biała część tylko, pokrojonego w pół plastry
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


Ziemniaki gotujemy w mundurkach  wraz z marchewką i selerem w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Płaty śledziowe kroimy w kostkę lub w dzwonka i dodajemy do warzyw. Majonez łączymy ze śmietaną i mieszamy ze śledziami i warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.

3 komentarze:

  1. Takiej sałatki śledziowej jeszcze nie jadłam, kusząca :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam śledziowe sałatki, uwielbiam! :D a skład tej, jest dla mnie zupełnie nowy :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)