Przejdź do głównej zawartości

Lebkuchen - niemieckie pierniczki

Słynne niemieckie pierniczki - lebkuchen - są nie tylko pyszne, ale również bardzo proste do przygotowania. Nie powiem, ile zjadłam tych pierniczków, trudno mi było powstrzymać się przed kolejnym i kolejnym. Bardzo podobne pierniczki kupowałam często w sklepach i choć za pierniczkami nigdy nie przepadałam (zbyt często były twarde i suche) to te zawsze mi smakowały. Wersja domowa w niczym nie ustępuje sklepowym. Pierniki są miękkie praktycznie od razu po zrobieniu, więc nie ma szans na dłuższe ich przechowywanie, choć z dnia na dzień jeszcze bardziej miękną. Wszystkie mielone przyprawy można zastąpić 4 łyżeczkami przyprawy do pierników, ale świeżo roztarte w moździerzu gwarantują pełnię aromatu. Polecam. Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków :)


Lebkuchen - niemieckie pierniczki



Lebkuchen - niemieckie pierniczki



  • 250 g mąki
  • 85 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml miodu (300 g)
  • 85 g masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (mixed peel) - opcjonalnie

lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 1 białko, ubite (białko można zastąpić 2-3 łyżkami wody)

Suche składniki umieszczamy w dużej misce. Miód i masło podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia masła i dodajemy do suchych składników. Dodajemy skórkę startą z cytryny oraz skórki kandyzowane pomarańczową i cytrynową. Całość dobrze mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Z ciasta lepimy kuleczki o średnicy ok 3 cm i lekko spłaszczamy. Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blachy, zostawiając odstępy między ciastkami. Pieczemy ok 15 minut, przekładamy na kratkę i studzimy.
Cukier puder i białko mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, lejącej się masy (można ewentualnie dodać odrobinę wody, gdy lukier będzie za gęsty). Lukier rozprowadzamy na każdy pierniczek i pozostawiamy do zastygnięcia.


Przepis ze strony BBC GoodFood

Festiwal

Komentarze

  1. osobiście ich nie robię, ale wiem, że domowe smakują wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój pierwszy raz tymi pierniczkami i nie ostatni :)

      Usuń
  2. a to dla mnie nowość! pyszna nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne są Ewenko! Ja je bardzo lubię i piekę od kiedy je poznałam. W tym roku też koniecznie muszę upiec i mam nadzieję, że zdążę .:)
    Dziękuję za udział w Festiwalu :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Majanko, zdążysz na pewno :) A co do Festiwalu, to ja dziękuję za podsumowanie i jednocześnie przepraszam, ze nie ułatwiłam Ci tego i nie wstawiłam wszystkich linków. Dzięki raz jeszcze*

      Usuń
  4. Robiłam je rok temu i przyznam, że chętnie zjadłabym je ponownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też chętnie bym je zjadła ponownie, choć robiłam całkiem niedawno ;)

      Usuń
  5. Od tej pory uwielbiam Niemcy za ich pierniczki.:P

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejny przepis wylądował w moich ulubionych:), bardzo dziękuję Ci za te smakołyki:), no i tradycyjnie, na Święta, biorę się za ciasto czekoladowe z rumem.... nadal numer jeden dla mnie i mojej rodziny:)) wszystkiego dobrego na nadchodzące Święta!
    Mirka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mirko, dziękuję za bardzo miły komentarz :) Aaa, nie wiedziałam, że czekoladowe z rumem takie popularne jest! Cieszę się, że smakuje:) Wszystkiego dobrego również życzę:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…