Lebkuchen - niemieckie pierniczki

Słynne niemieckie pierniczki - lebkuchen - są nie tylko pyszne, ale również bardzo proste do przygotowania. Nie powiem, ile zjadłam tych pierniczków, trudno mi było powstrzymać się przed kolejnym i kolejnym. Bardzo podobne pierniczki kupowałam często w sklepach i choć za pierniczkami nigdy nie przepadałam (zbyt często były twarde i suche) to te zawsze mi smakowały. Wersja domowa w niczym nie ustępuje sklepowym. Pierniki są miękkie praktycznie od razu po zrobieniu, więc nie ma szans na dłuższe ich przechowywanie, choć z dnia na dzień jeszcze bardziej miękną. Wszystkie mielone przyprawy można zastąpić 4 łyżeczkami przyprawy do pierników, ale świeżo roztarte w moździerzu gwarantują pełnię aromatu. Polecam. Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków :)


Lebkuchen - niemieckie pierniczki



Lebkuchen - niemieckie pierniczki



  • 250 g mąki
  • 85 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml miodu (300 g)
  • 85 g masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (mixed peel) - opcjonalnie

lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 1 białko, ubite (białko można zastąpić 2-3 łyżkami wody)

Suche składniki umieszczamy w dużej misce. Miód i masło podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia masła i dodajemy do suchych składników. Dodajemy skórkę startą z cytryny oraz skórki kandyzowane pomarańczową i cytrynową. Całość dobrze mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Z ciasta lepimy kuleczki o średnicy ok 3 cm i lekko spłaszczamy. Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blachy, zostawiając odstępy między ciastkami. Pieczemy ok 15 minut, przekładamy na kratkę i studzimy.
Cukier puder i białko mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, lejącej się masy (można ewentualnie dodać odrobinę wody, gdy lukier będzie za gęsty). Lukier rozprowadzamy na każdy pierniczek i pozostawiamy do zastygnięcia.


Przepis ze strony BBC GoodFood

Festiwal

Komentarze

  1. osobiście ich nie robię, ale wiem, że domowe smakują wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój pierwszy raz tymi pierniczkami i nie ostatni :)

      Usuń
  2. a to dla mnie nowość! pyszna nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne są Ewenko! Ja je bardzo lubię i piekę od kiedy je poznałam. W tym roku też koniecznie muszę upiec i mam nadzieję, że zdążę .:)
    Dziękuję za udział w Festiwalu :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Majanko, zdążysz na pewno :) A co do Festiwalu, to ja dziękuję za podsumowanie i jednocześnie przepraszam, ze nie ułatwiłam Ci tego i nie wstawiłam wszystkich linków. Dzięki raz jeszcze*

      Usuń
  4. Robiłam je rok temu i przyznam, że chętnie zjadłabym je ponownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też chętnie bym je zjadła ponownie, choć robiłam całkiem niedawno ;)

      Usuń
  5. Od tej pory uwielbiam Niemcy za ich pierniczki.:P

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejny przepis wylądował w moich ulubionych:), bardzo dziękuję Ci za te smakołyki:), no i tradycyjnie, na Święta, biorę się za ciasto czekoladowe z rumem.... nadal numer jeden dla mnie i mojej rodziny:)) wszystkiego dobrego na nadchodzące Święta!
    Mirka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mirko, dziękuję za bardzo miły komentarz :) Aaa, nie wiedziałam, że czekoladowe z rumem takie popularne jest! Cieszę się, że smakuje:) Wszystkiego dobrego również życzę:-)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)