Lebkuchen - niemieckie pierniczki
- 250 g mąki
- 85 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml miodu (300 g)
- 85 g masła
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (mixed peel) - opcjonalnie
lukier:
- 100 g cukru pudru
- 1 białko, ubite (białko można zastąpić 2-3 łyżkami wody)
Suche składniki umieszczamy w dużej misce. Miód i masło podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia masła i dodajemy do suchych składników. Dodajemy skórkę startą z cytryny oraz skórki kandyzowane pomarańczową i cytrynową. Całość dobrze mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Z ciasta lepimy kuleczki o średnicy ok 3 cm i lekko spłaszczamy. Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blachy, zostawiając odstępy między ciastkami. Pieczemy ok 15 minut, przekładamy na kratkę i studzimy.
Cukier puder i białko mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, lejącej się masy (można ewentualnie dodać odrobinę wody, gdy lukier będzie za gęsty). Lukier rozprowadzamy na każdy pierniczek i pozostawiamy do zastygnięcia.
Przepis ze strony BBC GoodFood
osobiście ich nie robię, ale wiem, że domowe smakują wybornie!
OdpowiedzUsuńTo był mój pierwszy raz tymi pierniczkami i nie ostatni :)
Usuńa to dla mnie nowość! pyszna nowość :)
OdpowiedzUsuńO tak, pierniczki są zdecydowanie pyszne :)
UsuńPiękne są Ewenko! Ja je bardzo lubię i piekę od kiedy je poznałam. W tym roku też koniecznie muszę upiec i mam nadzieję, że zdążę .:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Festiwalu :*
Dzięki Majanko, zdążysz na pewno :) A co do Festiwalu, to ja dziękuję za podsumowanie i jednocześnie przepraszam, ze nie ułatwiłam Ci tego i nie wstawiłam wszystkich linków. Dzięki raz jeszcze*
UsuńRobiłam je rok temu i przyznam, że chętnie zjadłabym je ponownie.
OdpowiedzUsuńJa też chętnie bym je zjadła ponownie, choć robiłam całkiem niedawno ;)
UsuńOd tej pory uwielbiam Niemcy za ich pierniczki.:P
OdpowiedzUsuńoni nie tylko pierniczki mają dobre ;)
Usuńkolejny przepis wylądował w moich ulubionych:), bardzo dziękuję Ci za te smakołyki:), no i tradycyjnie, na Święta, biorę się za ciasto czekoladowe z rumem.... nadal numer jeden dla mnie i mojej rodziny:)) wszystkiego dobrego na nadchodzące Święta!
OdpowiedzUsuńMirka
Mirko, dziękuję za bardzo miły komentarz :) Aaa, nie wiedziałam, że czekoladowe z rumem takie popularne jest! Cieszę się, że smakuje:) Wszystkiego dobrego również życzę:-)
Usuń