Przejdź do głównej zawartości

Uszka z grzybami

Nie ma chyba takiej osoby, która nie lubiłaby uszek z grzybami. Te maleństwa zatopione w klarownym barszczu są jednymi z ulubionych wigilijnych dań. Choć zrobienie ich wydaje się być dość czasochłonne, to jednak warto ulepić choć trochę, tak jak zrobiłam to ja. Z przepisu wyszło mi 50 uszek, wystarczająca ilość, by kilka osób mogło spróbować czerwonego barszczu z uszkami.






Uszka z grzybami - przepis na 50 sztuk


ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • odrobina wody

 farsz:

  • garść suszonych grzybów (ok 20 g)
  • 3 cebule, drobno posiekane
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku


Grzyby umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą. Namaczamy, po czym w tej samej wodzie gotujemy do miękkości (ok godziny). Odcedzamy. Cebulę smażymy na maśle. Usmażoną cebulę i grzyby rozdrabniamy w blenderze (lub drobno siekamy grzyby nożem), do masy dodajemy sól i pieprz. Z mąki, jajka i wody (którą dodajemy po trochu, w razie konieczności) zagniatamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je dość cienko. Kroimy na kwadraty o boku ok 4 cm. Na każdy kwadracik kładziemy odrobinę farszu (ok 1/2 łyżeczki) i zginamy kwadracik po przekątnej zlepiając dokładnie brzegi oraz przeciwległe końce. Uszka gotujemy w garnku wrzącej, posolonej wody kilka minut, aż zaczną wypływać na wierzch. Podajemy z czerwonym barszczem.

Komentarze

  1. Ubóstwiam uszka z grzybami! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię, ale po cichu Ci się przyznam, że to moje pierwsze samodzielnie zrobione ;-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…