Uszka z grzybami - przepis na 50 sztuk
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- odrobina wody
farsz:
- garść suszonych grzybów (ok 20 g)
- 3 cebule, drobno posiekane
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Grzyby umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą. Namaczamy, po czym w tej samej wodzie gotujemy do miękkości (ok godziny). Odcedzamy. Cebulę smażymy na maśle. Usmażoną cebulę i grzyby rozdrabniamy w blenderze (lub drobno siekamy grzyby nożem), do masy dodajemy sól i pieprz. Z mąki, jajka i wody (którą dodajemy po trochu, w razie konieczności) zagniatamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je dość cienko. Kroimy na kwadraty o boku ok 4 cm. Na każdy kwadracik kładziemy odrobinę farszu (ok 1/2 łyżeczki) i zginamy kwadracik po przekątnej zlepiając dokładnie brzegi oraz przeciwległe końce. Uszka gotujemy w garnku wrzącej, posolonej wody kilka minut, aż zaczną wypływać na wierzch. Podajemy z czerwonym barszczem.
Ubóstwiam uszka z grzybami! :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię, ale po cichu Ci się przyznam, że to moje pierwsze samodzielnie zrobione ;-)
Usuń