Piernik z powidłami
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła, rozpuszczonego
- 1 jajko
- 250 g powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników (mixed spice)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę keksową 30 na 12 cm.
Jajko ubieramy z cukrem aż powstanie gęsta masa. Do masy dodajemy stopniowo stopione masło i powidła oraz resztę składników. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 50 minut. Studzimy w foremce.
Lekko zmieniony przepis z broszurki z cyklu Lubię gotować 12/99
Muszę zrobić ten piernik, zdecydowanie! Ostatnio szukałam przepisu na taki piernik z powidłami i właśnie znalazłam: )
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńEwenko a nie chcesz dołaczyć do mojego Festiwalu Pierniczków? Zapraszam :)
Majanko, ale to piernik nie pierniczek ;) Nada się ?
UsuńJak najbardziej! Tu chodzi i o pierniczki , i o pierniki, mogą być nawet syropy piernikowe czy nalewki :)
OdpowiedzUsuń