piątek, 6 grudnia 2013

Piernik z powidłami

Szybki, smaczny, korzenny piernik, z dodatkiem śliwkowych powideł zamiast miodu. Piernik nie musi "dojrzewać", gotowy do spożycia natychmiast, dobry również po kilku dniach. Ten bardzo wilgotny piernik z powidłami będzie idealny nie tylko jako codzienne ciasto, ale również na bardziej uroczyste okazje. Piernik można posypać cukrem pudrem lub polać dowolna polewą czekoladową.



Piernik z powidłami



Piernik z powidłami


  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników (mixed spice)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę keksową 30 na 12 cm.
Jajko ubieramy z cukrem aż powstanie gęsta masa. Do masy dodajemy stopniowo stopione masło i powidła oraz resztę składników. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 50 minut. Studzimy w foremce.



Piernik z powidłami



Lekko zmieniony przepis z broszurki z cyklu Lubię gotować 12/99

4 komentarze:

  1. Muszę zrobić ten piernik, zdecydowanie! Ostatnio szukałam przepisu na taki piernik z powidłami i właśnie znalazłam: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda idealnie!
    Ewenko a nie chcesz dołaczyć do mojego Festiwalu Pierniczków? Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, ale to piernik nie pierniczek ;) Nada się ?

      Usuń
  3. Jak najbardziej! Tu chodzi i o pierniczki , i o pierniki, mogą być nawet syropy piernikowe czy nalewki :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)