Grzanki z porami i serem cheddar
- 25 g masła
- 2 średnie pory o wadze ok 350 g, obrane, umyte i pokrojone w plastry
- 2 kromki chleba na zakwasie (lub innego)
- 25 g sera Cheddar, startego
- 25 g sera Grana Padano, startego
- sól morska i świeżo zmielony ser
Masło rozpuszczamy w rondlu i dodajemy pory, krótko podsmażamy, po czym przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu ok 10 minut, często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy grilla i zapiekamy w nim kromki chleba (tą czynność można pominąć) po czym na wierzch każdej kromki wykładamy pory a na nie starty ser. Wstawiamy ponownie do piekarnika i grillujemy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy natychmiast.
O mniam, z porami to coś zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJejku,jak pysznie wyglądają te grzanki! :)
OdpowiedzUsuńBosko wyglądają, coś czuję, że będą mi smakować :)
OdpowiedzUsuńO.... takie zielone grzanki to ja lubię baaardzo! Zrobię sobie jutro. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pora!
OdpowiedzUsuńMmm, rewelacja! Na punkcie pora mam, delikatnie mowiac, obsesje :)
OdpowiedzUsuńNa ogół robię grzanki czosnkowe, ale chyba spróbuję tych z porem. Wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuń