wtorek, 3 grudnia 2013

Grzanki z porami i serem Cheddar

Pyszne grzanki z dużą ilością smażonego pora i serową skorupką. Warto sobie takie grzanki zaserwować od czasu do czasu na śniadanie, brunch lub lunch. Przepis z książki Hugh's Fearnley-Whittingstall "Three good things" prawie bez zmian - miałam dosłownie resztkę sera Cheddar więc dołożyłam do niego starty Grana Padano. Te trzy składniki bardzo do siebie pasowały i takie gorące kanapki to świetny sposób na urozmaicenie naszego menu.

Grzanki z porami i serem Cheddar



Grzanki z porami i serem cheddar


  • 25 g masła
  • 2 średnie pory o wadze ok 350 g, obrane, umyte i pokrojone w plastry
  • 2 kromki chleba na zakwasie (lub innego)
  • 25 g sera Cheddar, startego
  • 25 g sera Grana Padano, startego
  • sól morska i świeżo zmielony ser

Masło rozpuszczamy w rondlu i dodajemy pory, krótko podsmażamy, po czym przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu ok 10 minut, często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy grilla i zapiekamy w nim kromki chleba (tą czynność można pominąć) po czym na wierzch każdej kromki wykładamy pory a na nie starty ser. Wstawiamy ponownie do piekarnika i grillujemy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy natychmiast.

7 komentarzy:

  1. O mniam, z porami to coś zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku,jak pysznie wyglądają te grzanki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bosko wyglądają, coś czuję, że będą mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O.... takie zielone grzanki to ja lubię baaardzo! Zrobię sobie jutro. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, rewelacja! Na punkcie pora mam, delikatnie mowiac, obsesje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ogół robię grzanki czosnkowe, ale chyba spróbuję tych z porem. Wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)