Przejdź do głównej zawartości

Grzanki z porami i serem Cheddar

Pyszne grzanki z dużą ilością smażonego pora i serową skorupką. Warto sobie takie grzanki zaserwować od czasu do czasu na śniadanie, brunch lub lunch. Przepis z książki Hugh's Fearnley-Whittingstall "Three good things" prawie bez zmian - miałam dosłownie resztkę sera Cheddar więc dołożyłam do niego starty Grana Padano. Te trzy składniki bardzo do siebie pasowały i takie gorące kanapki to świetny sposób na urozmaicenie naszego menu.

Grzanki z porami i serem Cheddar



Grzanki z porami i serem cheddar


  • 25 g masła
  • 2 średnie pory o wadze ok 350 g, obrane, umyte i pokrojone w plastry
  • 2 kromki chleba na zakwasie (lub innego)
  • 25 g sera Cheddar, startego
  • 25 g sera Grana Padano, startego
  • sól morska i świeżo zmielony ser

Masło rozpuszczamy w rondlu i dodajemy pory, krótko podsmażamy, po czym przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu ok 10 minut, często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy grilla i zapiekamy w nim kromki chleba (tą czynność można pominąć) po czym na wierzch każdej kromki wykładamy pory a na nie starty ser. Wstawiamy ponownie do piekarnika i grillujemy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy natychmiast.

Komentarze

  1. O mniam, z porami to coś zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku,jak pysznie wyglądają te grzanki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bosko wyglądają, coś czuję, że będą mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O.... takie zielone grzanki to ja lubię baaardzo! Zrobię sobie jutro. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, rewelacja! Na punkcie pora mam, delikatnie mowiac, obsesje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ogół robię grzanki czosnkowe, ale chyba spróbuję tych z porem. Wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …