piątek, 3 stycznia 2014

Sernik z rosą

Sernik z rosą to jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam. Półkruche ciasto ( wyszło mi nieco za twarde - składniki były za ciepłe - trzeba uważać głównie na masło, musi być schłodzone), pyszna waniliowa masa serowa, która przed upieczeniem jest bardzo rzadka, ale po upieczeniu ma typowo sernikową konsystencję. Całość przykryta pianką z białek ( u mnie wyszła lekko słonawa, sypnęłam zbyt dużą szczyptę soli) i wreszcie tytułowa rosa - masa bursztynowych kropel, które pojawiają się na wierzchu podczas stygnięcia sernika. Pomimo tych niewielkich niedociągnięć z mojej strony, wypiek uważam za udany i godny polecenia. No i ta rosa - już chociażby dla niej samej warto ten sernik upiec, choć zapewniam, że i bez niej byłoby to bardzo pyszne ciasto.
Przepis z moimi zmianami z bloga Bajkorada





Sernik z rosą



ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego


masa serowa:

  • 1 kg sera (dałam wiaderkowy z Piątnicy)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki zimnego mleka

pianka z białek:


  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • mała szczypta soli


Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Wykładamy papierem do pieczenia średnią foremkę (uprzednio lekko ją natłuszczając, by papier łatwo przylgnął do foremki). Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim spód foremki. Podpiekamy w piekarniku 15 minut.
Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (masa jest bardzo rzadka) Przelewamy masę na podpieczony spód i pieczemy ok 35-40 minut.
Na piankę ubijamy białka w czystej misce dodając szczyptę soli, aż białka będą sztywne. Stopniowo dodajemy cukier. Pianę wykładamy na upieczony sernik i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku po czym przenosimy sernik w chłodne miejsce.

14 komentarzy:

  1. wygląda jak milion dolców i na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest wyjątkowo urocze, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna rosa Ci wyszła :) Ja cały czas zwlekam z upieczeniem tego sernika, bo boję się, że taka ładna rosa mi nie wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wygląda, musi być baaaaardzo smaczny. Wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! Piękniejszej rosy nie widziałam)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze mi się on tak podobał. W sensie... czemu piec zwykły sernik, jeśli można upiec taki piękny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny! A rosa wyszła wzorcowo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rosa jest po prostu urzekająca, co tu dużo mówić, idealnie Ci wyszła :) Przymierzam się już od dłuższego czasu do tego sernika, i Twoje zdjęcie zdecydowanie przyspieszy ten proces.

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej! jaka wspaniała rosa Ci wyszła ;) piękna!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)
Przepraszam, że musiałam włączyć weryfikację obrazkową, co jest dla niektórych z Was utrudnieniem. Jest to jednak jak na razie jedyny sposób powstrzymania zalewu spamu, który miałam w ostatnim okresie.