Przejdź do głównej zawartości

Sernik z rosą

Sernik z rosą to jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam. Półkruche ciasto ( wyszło mi nieco za twarde - składniki były za ciepłe - trzeba uważać głównie na masło, musi być schłodzone), pyszna waniliowa masa serowa, która przed upieczeniem jest bardzo rzadka, ale po upieczeniu ma typowo sernikową konsystencję. Całość przykryta pianką z białek ( u mnie wyszła lekko słonawa, sypnęłam zbyt dużą szczyptę soli) i wreszcie tytułowa rosa - masa bursztynowych kropel, które pojawiają się na wierzchu podczas stygnięcia sernika. Pomimo tych niewielkich niedociągnięć z mojej strony, wypiek uważam za udany i godny polecenia. No i ta rosa - już chociażby dla niej samej warto ten sernik upiec, choć zapewniam, że i bez niej byłoby to bardzo pyszne ciasto.
Przepis z moimi zmianami z bloga Bajkorada





Sernik z rosą



ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego


masa serowa:

  • 1 kg sera (dałam wiaderkowy z Piątnicy)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki zimnego mleka

pianka z białek:


  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • mała szczypta soli


Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Wykładamy papierem do pieczenia średnią foremkę (uprzednio lekko ją natłuszczając, by papier łatwo przylgnął do foremki). Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim spód foremki. Podpiekamy w piekarniku 15 minut.
Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (masa jest bardzo rzadka) Przelewamy masę na podpieczony spód i pieczemy ok 35-40 minut.
Na piankę ubijamy białka w czystej misce dodając szczyptę soli, aż białka będą sztywne. Stopniowo dodajemy cukier. Pianę wykładamy na upieczony sernik i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku po czym przenosimy sernik w chłodne miejsce.

Komentarze

  1. wygląda jak milion dolców i na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest wyjątkowo urocze, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna rosa Ci wyszła :) Ja cały czas zwlekam z upieczeniem tego sernika, bo boję się, że taka ładna rosa mi nie wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wygląda, musi być baaaaardzo smaczny. Wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! Piękniejszej rosy nie widziałam)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze mi się on tak podobał. W sensie... czemu piec zwykły sernik, jeśli można upiec taki piękny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny! A rosa wyszła wzorcowo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rosa jest po prostu urzekająca, co tu dużo mówić, idealnie Ci wyszła :) Przymierzam się już od dłuższego czasu do tego sernika, i Twoje zdjęcie zdecydowanie przyspieszy ten proces.

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej! jaka wspaniała rosa Ci wyszła ;) piękna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik łatwy i przepyszny a rosa wyszła mi tak samo piękna jak na zdjęciu !!;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)